Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим е спешен ремонт на язовир "Ясна поляна", за да не остане Южното Черноморие без вода

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Държавата спешно да осигури средства за ремонт на язовир "Ясна поляна", за да не остане Южното Черноморие без вода през летните месеци. За това настояват областният управител на Бургас Мария Нейкова и директорът на дружеството ВиК Ганчо Тенев. До 15 декември в общините Созопол, Приморско, Царево и Средец е обявено частично бедствено положение.

Проблем с водоснабдяването в момента няма, но заради пропадане на конструкцията на Пречиствателната станция към язовир "Ясна поляна" през летните месеци ще се наложи режим на водата.

Директорът на дружеството ВиК Ганчо Тенев:

"Трябва да се ремонтира пречиствателната станция. Пропаднала е конструкцията. Няколко клетки са излезли извън строя, но въпреки всичко в момента зимните месеци ние можем да подаваме питейна вода за Южното Черноморие. Проблемът е, че не можем да изпълним капацитета на пречиствателната станция за лятото и трябва да се направи дублаж на нови, филтърни клетки и помпена станция, за да подаваме вода за лятото".

Не трябва хората да останат без вода, заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова:

"Като областен управител съм разпоредила да бъде извършен анализ на качеството на питейната вода, за да сме спокойни и сигурни, че хората пият вода, която отговаря на стандартите".

15 млн. лева са необходими за изграждането на допълнително съоръжение, което да осигури необходимите количества вода през летните месеци. Какво трябва да се предприеме, обяснява Мария Нейкова:

"Във връзка с обявеното частично бедствено положение ще поискам средства от Междуведомствената комисия към МС".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна