Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов: Левски е близо до това да се превърне в хегемон

Станимир Стоилов
Снимка: БГНЕС

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде интервю пред клубния сайт, в което говори за успехите и трудностите през отминаващата година. Стоилов отдаде голямо значение на факта, че клубът се е върнал към корените си, за което свидетелства голямата подкрепа от страна на феновете, както и на подобрението в играта, която определи като доминираща.

Според него Левски е близо до това да се превърне в хегемон в българския футбол, въпреки че доскоро е бил на футболното дъно.

"2022 година мога да я определя и като трудна, и като щастлива, и като емоционална, и като радостна. Една левскарска година. Левски се върна към корените си, към обединението, към любовта на привържениците. Върна си и трофей след толкова много години. Върна си и футболната гордост на терена. Накрая имаше и резултати, които не показаха превъзходството на отбора, но обща взето една доста положителна година. Също така за всички работещи в клуба хора беше добър атестат, че Левски успя да изчисти огромните дългове, които имахме към хора, личности, треньори, футболисти и т.н.", каза наставникът на Левски.

Той бе попитан и дали спечелената купа на България на 15 май може да бъде определена като най-щастливия момент за клуба през годината, но според Стоилов почти всеки един мач може да влезе в тази категория.

"15 май бе един от щастливите ми дни. Почти няма мач, на който да съм бил с Левски и да не съм бил щастлив, защото виждам любовта и уважението, което показват хората. Казах, че се върна единството във всички левскари и най-важното е, че има доверие в начина на работа, начина на управление. Опитваме се хората да чуват истината - това, което винаги е било силно в Левски", посочи още той.

Голямото разочарование на "синия" наставник е, че от началото на сезона тимът допусна сериозно изоставане от лидерите в класирането ЦСКА София и Лудогорец и реално няма да има възможност да се бори за титлата. След 18 кръга в Първа лига Левски заема шесто място с 30 точки, на 14 от "червените" и на 13 зад шампионите.

"Съжалявам, че Левски се отдалечи много от лидерите. Това и аз лично не очаквах да се случи. На фона на играта, на стила, който имаме, на фона на превъзходството, което показваме на терена, един доминиращ и горд Левски във всеки един мач, просто резултатите ни бягат. Футболният Господ не беше благороден към Левски. Очаквах да сме много по-близко до лидерите, но това е грешка на растежа. Но като игрово поведение, като доминация на терена, мисля, че сме много близо до това да изградим онзи доминиращ Левски, който да надиграва почти всеки противник. Зарадва ме обаче връщането на много деца по стадионите. Върнах се години назад. Такава емоция и тръпка отдавна не е била. По улиците, когато ме спрат за снимка, никой не казва "защо не бием?", а всички казват "браво, тренер, Левски се оправя, Левски е добре, Левски върви!". Ще дойдат и победите. Преди гледахме прекалено дребнаво, само за един мач напред - победа или загуба, а сега гледаме по-глобално, което е голямата победа за всички нас."

"С оглед на целия сезон, който гледах, мисля, че Левски е изключително близо до това да стане хегемон в българското първенство. Естествено, трябва да се донамести мозайката, но футболистите, които притежаваме, особено срещу лидерите, показаха, че могат да играят и по-добре и от тях, и да им бъдат равни. Да, резултатите ни се късат, имаме грешки, но също така имаме една много интересна сплав между млади и опитни играчи. В нашия отбор се създаде възможност по-млади футболисти да играят редовно. В средата на терена и на вратарския пост разполагаме само с българи, с което във всеки мач имаме поне четирима български играчи на терена. Това е доста положително. Ориентирали сме се към селекция основно от млади футболисти, защото мислим за бъдещето. Търсим футболисти, които да имат цена. Бъдещето на Левски като години е осигурено, като игра напредва, остава да се изчистят другите проблеми", завърши Стоилов.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна