Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ прие $1,66 трилиона разходи за фискалната 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският Сенат прие с голямо двупартийно мнозинство законопроект за правителствените разходи за фискалната 2023 г., който предвижда техният размер да достигне 1,66 трилиона долара, предаде БТА.

Сенатът и Камарата на представителите си поставиха целта да приемат текста от 4155 страници и да го изпратят одобрение до президента Джо Байдън до края на седмицата, за да е сигурно, че работата на правителството ще продължи без прекъсвания. 

Законопроектът включва и мерки като забрана за използване на китайската онлайн платформа "ТикТок" на устройства, собственост на държавата, както и изясняване на ролята на Конгреса в удостоверяването на изборите в опит да се предотврати повторение на насилието от шести януари миналата година.

Предвижда се и отпускането на спешна помощ за Украйна и съюзниците от НАТО в размер на 44,9 милиарда долара, както и 40,6 милиарда долара за подпомагане на общностите в САЩ, които се възстановяват от природни бедствия, и др.

Средствата за Киев ще бъдат използвани за военно обучение, оборудване, както и за логистична и разузнавателна подкрепа. Част от парите са предвидени за подготовка и реакция на потенциални ядрени и радиологични инциденти в Украйна.

Фискалната 2023 г. в САЩ започна на 1 октомври и приключва на 30 септември 2023 г.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна