Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху официално положи клетва като премиер на Израел за шести път

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За шести път Бенямин Нетаняху оглави правителството на Израел. В Кнесета той положи клетва като министър-председател.

Консервативното коалиционно правителство на Израел се състои от шест десни партии, пет от които са крайно консервативни и религиозни формации. Неговите съюзници включват партиите Религиозен ционизъм и Еврейската сила, които се противопоставят на палестинската държавност и чиито лидери - и двамата заселници от Западния бряг - в миналото са агитирали срещу съдебната система на Израел, арабското малцинство и правата на ЛГБТ.

Кабинетът може да разчита на гласовете на 64 от 120-те депутати в израелския парламент. Правителството на Нетаняху получи днес 63 гласа в Кнесета.

По-рано 73-годишният Нетаняху, най-дълго управлявалият политик в Израел, представи новата програма на правителството.

В Кнесета той обяви, че ще направи всичко по силите си за да не позволи Иран да унищожи Израел с атомна бомба. Нетаняху заяви, че ще се стреми към споразумения с други арабски държави, след подписването на така наречените "Авраамовите споразумения", за нормализиране на отношенията с Обединените арабски емирства и Бахрейн. Правителството ще се съсредоточи още върху разширяване на заселването на Западния бряг.

Партията на Нетаняху "Ликуд" спечели парламентарните избори, проведени на 1 ноември. Вотът беше петият поред в страната за по-малко от четири години.

73-годишният политически ветеран, който е съден по обвинения в корупция, които той отрича, се опита да успокои опасенията за съдбата на гражданските права и дипломацията, откакто неговият блок от националистически и религиозни партии си осигури парламентарно мнозинство на изборите на 1 ноември .


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна