Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел пази ритуали от миналото, свързани с Нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Израел Нова година се нарича Силвестър и официално не е празничен ден. Това е времето на приключване на данъчната, административната и календарна година. Но за много религиозни общности и за преселниците от Европа е празнична нощ, след която са на работа... Но все пак са останали ритуали, свързани с този ден, а също по-нови празници, които съвпадат с последния ден на отминаващата календарна година. 

Бой с швабри (мопове) на стълбите на катедралата "Рождество Господне" във Витлеем е спомен от наистина сериозен сблъсък в миналото за надмощие между арменски и гръцки духовници за господство над тази църква. И до ден днешен групи от ученици в арменската семинария в Йерусалим и млади послушници в гръцките манастири из цял Израел се ступват пред смаяните очи на миряните, дошли да се поклонят пред втората по важност християнска светиня по Светите земи. Но и сега боевете не са "наужким" - понякога свършват със счупена глава или крайник на някой от участниците. По-често побеждават арменските ученици, които са по-млади и с повече опит в ступванията. Победителите с гордост изваждат кофи с вода и започват да мият стълбите към Катедралата и коридорите й. Битката е била за това кой да ги хигиенизира между двата големи празника - католическата Коледа - 24 декември, и православната - 6-и януари и най-вече на 31 декември - отбелязан в църковния календар като "Обрезание Господне".

С не по-малка страст се включват в борбата за надмощие и двата хора - католическият и православният. Под покрива на уж една катедрала се скрият две църкви - православната, под която се смята, че е пещерата и мястото на яслата, където се е родил Христос, и католическата, чието име е Св. Катерина, но също има място, където почитат Рождеството. И в двете има прекрасни хорове от монаси, които пеят не само в църквата, а правят шествия из площада пред нея. И точно по време на тези шествия се случват надпявания (или надвиквания). Всеки от хоровете се старае да привлече повече от многобройните паломници, дошли да се поклонят на свещеното място.

Успоредно с религиозните празници, в навечерието на новата календарна година в Тел Авив се чества 90-годишнината на един от знаковите за Израел музеи. За него разказва Шула Дрор:

"Един от известните художници на Израел Нахум Гутман разказва как Музеят на изкуствата в Тел Авив е създаден преди новата 1932 г. в частния дом на тогавашния кмет на Тел Авив Меир Дизенгоф. Инициативата е на съпругата му Цина. 16 години по-късно на същото място се случва един от ключовите исторически моменти в страната - Държавата Израел обявява своята независимост. И до днес Израел е единствената страна, която е била провъзгласена за суверенна държава в музей за изящно изкуството. Сложната история на музея в Тел Авив включва събития, случили се зад стените му и извън него, от дните на британския мандат в Израел до днес. През 1933 г. немският изкуствовед д-р Карл Шварц е поканен от Меир Дизенгоф да ръководи първия музей на изкуството на Светите земи – Музея на Тел Авив.

Д-р Шварц напуска културния свят на Берлин, пристига в Тел Авив и за своя изненада открива, че въпросният музей се намира в три малки стаи в личния дом на кмета. Решава да отиде в Париж, тогавашния център на културата и лично да купи творби от съвременните художници, а някои от тях да убеди да подарят картини за музея, който сега е един от водещите в Близкия Изток. Така музеят се сдобива с картини на Пикасо, Модиляни, Климт, много от импресионистите. Марк Шагал подарява няколко свои творби. По това време в Париж са били и Руските сезони. Освен балет, на тях са били показвани и творби на изобразителното изкуство. Д-р Шварц се е сдобил и с някои от тях. Така в галерията е представено и руско изкуство.

В съвременния музей има и зали, дадени под наем за личните колекции на видни жители на Тел Авив. Наемите не са малки, но да създадеш надеждна защита от крадци и постоянна температура, за да не се повредят картините, е още по-трудно. Освен това, така на творбите могат да се радват всички, които влязат в музея. По традиция, в дните преди Нова година входът е свободен не само за експозициите, но и за концертните и кино залите, където има празнични концерти и прожекции".

Репортажа чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна