Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследване: Насилието не е насилие, ако не е физическо

Това води до повишена толерантност към насилието, казват от женско сдружение "Екатерина Каравелова" в Силистра

Снимка: Незабравка Кирова

Като успешна отчита годината женско сдружение "Екатерина Каравелова" в Силистра, което от 20 години работи по проблемите на домашното насилие. Организацията поддържа 4 социални услуги - кризисен център за жени и деца, претърпели насилие, преходна къща "Резилианс", Център за консултиране и превенция на домашно насилие и Център за обществена подкрепа.

Над 36 хил. лв. са събрани от благотворителни кампании и базари за подобряване на условията в кризисния център за жертвите на домашно насилие. Приключва и работа по мащабен проект, чиято основна цел е провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола, както и връзката с равенството по отношение на пола.


Едно от последните проучвания, сред близо 3000 души, показва, че у нас за насилие се приемат само случаите, когато има физическо насилие.

Много хора започнаха да даряват и да ни подкрепят, сподели Галя Иванова, юрист в Женско сдружение "Екатерина Каравелова" в Силистра. 

Един от активистите за благотворителните базари е ирландката Бернадет Легет. Благодарение на нея е подновено обзавеждането в Кризисния център за жертви от насилие. Закупени са легла, гардероби, скринове и нощни шкафчета, печки, сушилня и други уреди за домакинството. Казва, че го прави, защото не може по друг начин.

"Винаги правя това. Обичам да помагам, обичам да давам, не обичам да вземам", каза пред БНР Легет. 

4000 лева е предоставило сдружението на майка - жертва на домашно насилие, която остава сама с децата си, разказа психологът Ванушка Дамянова:

"Това са 7 деца, тя осигуряваше образователните им потребности и всички нужди на една минимална работна заплата. Живееха в изключително лоши битови условия". 


През 2022 г. през Кризисния център са преминали 38 лица, от които 26 деца. Жертви на домашно насилие стават жени от различни социални групи и възрасти, каза Христина Кирова. Едни успяват да продължат напред, но повече са случаите, когато се връщат в лошата среда. 

"Този период в Кризисния център не им е достатъчен, за да придобият самоувереност, че могат да се справят сами. Това ги кара да се върнат отново при насилниците, защото така осигуряват прехрана на децата си и среда, в която те смятат, че е добра, макар че всички знаем, че не е така", обясни Кирова. Според нея трябва да има услуги, които да продължават работата с такива жени. 

Имат и потребители на преклонна възраст – също жертви на домашно насилие, но от страна на децата си. Една от тях е била на 84 години.

Изследване на Женското сдружение съвместно с Великотърновския университет потвърждава практиката в общественото мнение, че насилието не е насилие, ако не е физическо. Останалите типове, като психическо, емоционално, икономическо и сексуално, в повечето случаи се приемат като нормални отношения между партньори. 

"Това води до повишена толерантност към насилието. Изследването показва, че за да се ограничи и противодейства на домашното насилие е необходимо да се работи в посока превенция и интервенция". 

В резултат на проучвания във университета във Велико Търново, в специалността "Социална психология" е включена и темата за етнопсихологическите характеристики на българското семейство. 

Предстои издаването на наръчник за политици за домашното насилие и провеждането на научна конференция по темата, както и посещения в Европейския парламент. Срещи ще има и в българското Народно събрание с цел обсъждане на промени в законодателството. Една от целите е темата за домашното насилие да влезе и в учебната програма у нас.


Снимки: Незабравка Кирова

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна