Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази снимка не е на украинче на име Марк

В публикация във Фейсбук се твърди, че момчето от снимката е 8-годишният Марк от Украйна, като внушението е, че външният му вид е резултат от войната в Украйна. Снимката е споделена от стотици потребители с един и същ текст, който гласи:

„Украинчето Марк е само на 8 г!

"Не ме е страх да умра! Аз съм много послушен и помагам на мама и знам, че ако умра, ще отида в рая!"

"-Марк, а какво е за теб рая???"

"-Рая е нещо като Украйна, но няма война и я няма Русия!"


На снимката момчето е със скъсана блуза и мръсотия по лицето.

Първоизточникът на подобно съдържание открихме в пост на украинската депутатка Леся Василенко. В него тя твърди, че на снимката е "Марк, 8 г., току-що оцелял след руска артилерийска атака".

Българските публикации са с променен текст, но с подобно внушение, като изображението на детето е същото.


Обратно търсене на изображението ни отведе в различни публикации, а снимката е използвана стотици пъти за различни текстове през последните години, включително свързани с детския глад през 2019 г. Фотографията на момченцето се появява многократно и през последната година.


Намерихме изображението и на корицата на испанската версия на книгата "Забравеният човек" от Кристина Маккена. Книгата може да бъде намерена в Amazon от 2013 г.


Потърсихме снимката с различни инструменти и открихме, че първото ѝ публикуване е от 3 март 2012 г. в този сайт, където вече не е налична. Съответно и авторът е неизвестен.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Снимката, на която е изобразено момченце със скъсана блуза и мръсотия по лицето, не е на украинче на име Марк. А всяко твърдение, че детето на снимката е пострадало от войната в Украйна е НЕВЯРНО, тъй като фотографията е стара. Кадърът е на повече от 10 години, много преди руското нахлуване в Украйна, което започна на 24 февруари 2022 г., както и преди сблъсъците в Донбас между силите на Киев и проруските сепаратисти през 2014-2015 г.

Децата стават жертва на войната в Украйна. Данни на ООН сочат, че от началото на руската инвазия миналата година в Украйна е констатирана смъртта на 7110 цивилни, включително 438 деца, като са били ранени 11 547 цивилни, сред които 842 деца (по данни към 29 януари 2023 г.).

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна