Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките в еврозоната намалиха обема на проблемните заеми въпреки задаващата се рецесия

Най-големите банки в еврозоната успяха да намалят още повече т.нар. "влошени" (проблемни) заеми през третото тримесечие на 2022 г. въпреки задаващата се рецесия, която няма как да не влоши кредитното качество през следващите месеци, показват данни на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.

Проблемни или влошени са заемите, по които не се плаща лихва от клиентите, като очакваната лихва не е натрупана, така че заемът е станал неначисляван.

ЕЦБ отдавна предупреждава, че икономическият спад, съчетан с нарастващите лихвени проценти, непременно ще удари кредиторите, които все още изглеждат самонадеяни, особено при заделянето на провизии и признаването на лоши дългове.

Данните досега обаче не показват такива драматични промени и делът на необслужваните кредити на банките е спаднал до 2,29% през третото тримесечие от 2,35% три месеца по-рано, показват нови данни на банковия надзор към ЕЦБ.

От над 900 милиарда евро след дълговата криза в блока преди почти десетилетие, необслужваните заеми сега са намалели до 348 милиарда евро - най-ниското ниво, откакто ЕЦБ започна да събира тези данни през 2015 година.

Но като потенциално доказателство за опасенията на ЕЦБ, таксите за обезценка и провизии всъщност са спаднали през първите три тримесечия на 2022 г. до 36,9 млрд. евро от 37,1 млрд. евро година по-рано.

Това може да се наложи да се промени, тъй като изключително високите цени на енергията изчерпват покупателната способност в единния блок и рецесията през зимните месеци е почти сигурна.

Междувременно съотношението на общия капитал на банките леко се влоши до 18,68% от 18,86% три месеца по-рано, посочва ЕЦБ.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени