Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските кинотворци изпратиха година с 25 филмови премиери и 650 000 зрители в салоните

Режисьора Драгомир Шолев и директора на Националния филмов център Петър Тодоров в разговор с Катя Василева

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. Това е професионалният празник на всички, които работят за филмопроизводството у нас.

По този повод Катя Василева покани в студиото на Радио София директора на Националния филмов център Петър Тодоров и режисьорът Драгомир Шолев.

Те разговаряха за българското кино през изминалата 2022 година – постижения и предизвикателства, а също така и намеренията за настъпилата 2023-та.

2022 година беше успешна за българското кино, на фона на предишните две, които бяха доста тежки, отбеляза пред Петър Тодоров. Имаше 25 филмови премиери, в киносалоните български продукции са гледали 650 000 зрители - това е най-доброто постижение за последните 30 години.

Сред най-гледаните американски продукти имаше и две български заглавия - "Сърцето на машината" (шесто място) и "Петя на моята Петя" (9-о място).

"Разбира се за успеха на един филм има значение дали и как той ще достигне до публиката, както и фестивалите, подпомагането на киносалоните. В самата Агенция бяха разгледани около 420 проекта, свързани с филмовата индустрия, администрира близо 17,2 милиона лева. Навлизаме в 2023 година с надеждата да надградим направеното досега",  посочи Тодоров.

Според Драгомир Шолев въпросът не е дали ще го има българското кино, а какво ще бъде то:

„Именно по това можем да спорим или да разговаряме. Мен това ме вълнува както и какво аз мога да направя, за да бъде по-добро българското кино, по-гледано, по-обичано.“

Липсата на приет нов бюджет се отразява на киноиндустрията отбеляза Тодоров, а според Шолев политическата не сигурност у нас влияе болезнено на творческите процеси. По думите на режисьора в България филм може да се направи за 4-5 години а ако разчиташ на държавата - за по-дълъг период.

"Всеки режисьор копнее да бъде харесван. Въпросът е от коя публика. Ако мислиш за филма като маркетингов продукт, ще останеш на повърхността. Киното не е буквар, по-скоро не е възпитател, а цели да докосне зрителя на интимно място, да го провокира, да го извади отвъд стандартното, да отвори врати на човешката душа", изтъкна Драгомир Шолев.

Петър Тодоров анонсира че на 13 януари по повод Деня на българското кино се предвиждат много и различни прожекции - както на родни, така и на копродукции, игрално, документално, анимационно кино.

До края на януари в киносалоните предстоят и премиерите на два български филма и един българо-испански.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна