Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дина Болуарте отхвърли призивите да се оттегли като президент на Перу

Дина Болуарте
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Президентът на Перу няма да се оттегли, въпреки продължаващите протести в страната. В телевизионно обръщение Дина Болуарте обяви, че призивите за оставката ѝ идват от войнствени и радикални фракции, които сеят хаос, безредие и разрушения.

"Аз отговарям пред Перу", заяви Болуарте и допълни, че няма да напусне поста.

Протестите и пътните блокади в Перу бяха предизвикани от отстраняването на предишния президент Педро Кастийо, чийто заместник беше Болуарте. Той бе отстранен от парламента, след като се опита да го разформирова.

Недоволните в Перу обаче са на страната на Кастийо, когото смятат за жертва на корумпирания елит. Протестиращите настояват и за конституционни промени.

Сегашният държавен глава адресира и тази тема в речта си, като заяви, че няма да свика специален парламент, който да промени основния закон. Тя спомена и трудностите, които среща съседно Чили в пренаписването на своята конституция.

По-рано в същия ден полицията в Перу обяви ареста на влиятелния профсъюзен лидер Росио Леандро. Според властите, той е финансирал протестни демонстрации от името на незаконната лява групировка "Сияйна пътека".

При демонстрациите в Перу до момента са загинали над 40 души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна