Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Насади се фейк мислене, че ако дойде Лула, ще се разбият семейството и семейните ценности"

Бразилия след щурма - политическото и социално разделение остават

Даниел Методиев: Поляризацията е инструмент на популизма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата неделя в Бразилия - точно седмица след официалното завръщане на Луис Игнасио Лула да Силва на президентския пост, привърженици на досегашния държавен глава Жаир Болсонаро, които не признават изборната му загуба, щурмуваха модернистичните правителствени сгради на трите власти в столицата

Подобно на случилото се във Вашингтон две години по-рано, единственият непосредствен ефект от този акт е неговото заклеймяване и разследванията кои политици са виновни. Знаково, в този момент Болсонаро, наричан „Тръмп на тропиците“, се намираше в щата Флорида. 

Независимо дали са продукт на мащабен консервативен заговор, опитите за преврат във Вашингтон и в Бразилия показват съвсем реалните обществени разделения в двата най-важни политически и икономически центъра на Северна и на Латинска Америка.

Темата коментира за БНР Даниел Методиев, учен и автор на политически анализи, който живее в южноамериканската страна.

По думите му при безредиците е била използвана тълпа, която да остане вътре и да се провокира отговорът на армията и полицията.

"Това беше в главите на привържениците на Болсонаро и организаторите на този абсурден акт."

Методиев определя случилото се като "полезен катарзис". Според него около 20 на сто от привържениците на бившия президент са "радикали и конспиратори".

След събитията в неделя бразилската администрация започна разследвания дали нахлулите хиляди болсонаристи са получили помощ отвътре и от кого. Случилото се в столицата със сигурност не се одобрява от мнозинството бразилци, но според друго социологическо проучване, цитирано от Франс прес и Би Би Си, размерът на това мнозинство не е 93, а 76 процента, като напълно несъгласните с нахлуването са само 53% – тази половина и малко в бразилското общество, която избра Лула.

Близките резултати на социалиста и Болсонаро на изборите през октомври дадоха хляб на конспирациите за изборна измама, но показаха и съвсем реалното ценностно разделение, което е толкова солидна причина за случилото се на 8 януари, колкото и дезинформацията.

Даниел Методиев е на мнение, че поляризацията е инструмент на популизма, в случая на Бразилия през последните години – на десния популизъм.

Той смята, че е насадено вярване, че левите партии са крадци, а едно от  плашилата е комунизмът.

Методиев акцентира върху ролята на евангелските общности.

"Насади се фейк мислене, че ако дойде Лула, ще се разбият семейството и семейните ценности."

В последно време се нажежи социалната поляризация, допълни сънародникът ни. По думите му през периода 2018-2022 г. "Болсонаро управлява с език на омразата".

Евангелските църкви имат успех в предградията, в гетата, където хората са бедни, поясни Даниел Методиев.

"Голяма част от евангелските църкви в Бразилия са престъпни и Болсонаро ги използва."

Луис Игнасио Лула да Силва

Проповядва се, че католикът Лула Да Силва ще легализира педофилията, а  вярващите в тези послания, дори и да са далеч от мнозинство в бразилското общество, със сигурност са част от хората с фланелки на националния отбор по футбол и обвитите в знамена, които поругаха сградите на съда, президентството и Конгреса.

Макар и с местни особености, случилото се в Бразилия следва логиката на събитията във Вашингтон преди 2 години – непризнаването на изборните резултати води до нахлуване в държавните институции. Така се увеличиха и аргументите, че още от вече отменената му присъда за корупция Лула Да Силва е мишена на консервативен заговор с корени в Съединените щати. Продукт и на топлите връзки между семейство Болсонаро, Доналд Тръмп и стратега му Стив Банън. Част от този приятелски кръг се оказа и осъдилия Лула съдия Серджио Моро, впоследствие министър на Болсонаро.

Имението във Флорида, в което пребивава доскорошният президент Жаир Болсонаро

Случайно или не, седмица преди щурма в Бразилия Жаир Болсонаро замина за Флорида, едно от знаковите местожителства и електорална крепост на Тръмп. И докато протестиращи вилнееха из столицата, на ваканция във Флорида се оказа и отговорникът по сигурността в града - Андерсон Торес – също бивш министър на Болсонаро. Торес определи като безумно допускането, че бунтовете, видеоклипове от които показаха откровено бездействие на много от служителите на реда, неслучайно са съвпаднали със семейната му почивка.

Засега е безспорно само политическото и социално разделение, при което Лула ще трябва да започне да управлява без ясно мнозинство в долната камара на Конгреса и с ясно мнозинство на съюзници на Болсонаро в Сената. На опитния социалист със сигурност ще се наложи да разчита, съответно да изпълнява желанията, на дясноцентристите. Според Даниел Методиев и други анализатори обаче, неуспешният метеж на крайнодесните ще затвърди новата лява власт.

"Много от сенаторите и депутатите, които бяха избрани с гласовете на Болсонаро, се разграничиха", отбелязва Методиев.

Щурмът в Бразилия изглежда беше зрелищната финална заря на протестите срещу изборната загуба на Жаир Болсонаро. Властите разчистиха съществувалите повече от 2 месеца лагери на негови привърженици около военни щабове и подразделения. Тяхното основно искане беше армията да свали Лула Да Силва. Това не се случи, също както преди 2 години американските сили за сигурност и институции не подкрепиха щурмувалите Капитолия тръмписти.

Ако обаче събитията след 6 януари 2021 в Съединените щати са ориентир, то със сигурност болсонаризмът и социалното разделение в Бразилия няма да приключат на 8 януари 2023.

Снимки: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!