Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 15-ото издание на "София Менар"

Днес започва 15-ото издание на фестивала за филми от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка "София Менар". Фокусът ще е върху творчеството на иранските жени режисьорки, което е съвсем естествено след вълната на съпричастност, завладяла в последните месеци почти целия свят – припомняме - отрязването на кичур коса от известни жени заради 22-годишната иранка Масха Амини, която беше убита след арестуването й от нравствената полиция в страната. 

Вече 15 години "София Менар" запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. 

Откриването е тази вечер в 19 часа в Дома на киното с премиерата на българския документален филм "Духът на Шехерезада" с режисьор и продуцент Катерина Борисова. 

За първи път "София Менар" започва с българско заглавие, разказва Здравко Григоров от сдружение "Позор", които са организатори на фестивала. По думите му билетите за откриването вече са изчерпани. Филмът "Духът на Шехерезада" обаче може да се гледа отново на 21 януари. Програмата на фестивала включва 40 заглавия, като повечето от тях са премиерни. 

"Филмите са нови, като изключим селекцията от 15 най-добри заглавия през годините. Филмите идват специално само за фестивала, т.е. прожекциите в рамките на фестивала са единствената възможност на зрителите да видят тези филми. Това са филми, които е много трудно да бъдат открити по друг начин, освен на голям екран", обясни Григоров. 

Сред акцентите на фестивала е филма "Школа за келеши" на Ферит Карахан. Лентата е носител на наградата на ФИПРЕССИ от "Берлинале" и на отличието за най-добър филм от Международния филмов фестивал в Анталия. В откъснат от света интернат властва суровият климат, а студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. 

Документалната програма тази година е под слогана MENAR Biting Docs и ще включва наистина документални филми, които могат да се определят като "хапливи", сред които "Кодокуши" - термин, описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните, "Стая без гледка" - за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богатите в Ливан, "Мамоди" - за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите, и най-новия филм на Ян Артюс-Бертран "Нашето наследство" - история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета, разказва още Здравко Григоров.

"София Менар" продължава две седмици – до 29 януари. Цените на билетите са между 8 и 10 лева. Абонаментът за 10 прожекции е 70 лева и 50 лева за учащи и пенсионери. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна