Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представлението "Кореком" ни връща в детството от 80-те и 90-те години

Тази вечер от 19.30 ч. в Топлоцентрала ще бъде представен спектакълът "Кореком". Това е представление, в което се връщаме към детството от 80-те и 90-те години на миналия век. 

С публиката ще направим пътешествие, което ще започне от опашките за хляб, ще премине през игра на ластик, търсене на долари, гледане на детско и ще завърши с печене на чушки. Спектакъл за основите, върху които сме изградили нашата идентичност и за това как да я запазим, независимо в коя точка на света сме, казват организаторите на представлението. 

Пред БНР режисьорът Благой Бойчев посочи, че събитието е по идея на актрисата Ирина Андреева. Тя от години живее в Швейцария, има дъщеричка и изведнъж темата за детството започна да я вълнува отново:

"В нея се породи някакво желание да направи едно такова представление за детството. Всъщност това е по някакъв начин преодоляване на криза на идентичността. Когато си в друга среда, не си в родната си държава, тогава необходимостта да си припомняш детството и това, което те е изградило като човек, се появява с много по-голяма сила. И така решихме да създадем това представление, в което да организираме преживяванията, които сме имали като деца, колкото и странни да са те".

"Спомням си чакането на опашки, магазините, отношението на продавачките, игрите, стоенето на улицата до късно. Цялото представление организрахме като музей на преживяванията. Опитаваме се да пресъздадем ситуациите, които си спомняме от миналото, заедно с хора от публиката, които желаят", разказа Бойчев в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Може да се мисли в парадигма на жанрово представление, в което може да се докоснем и до предмети от миналото, и до преживявания, посочи още той и добави:
 
"Да се върнеш в детството е особено усещане. От една страна е много приятно, от друга страна - носталгично". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!