Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли банкнота с лика на Меси в Аржентина?

През декември 2022 г. редица български медии твърдят, че Лионел Меси ще се появи на нова специална аржентинска банкнота. BTV Спорт съобщава на сайта и на профила си във Фейсбук, че "Банка слага лика на Меси на банкнота от 1000 песо", с което държавата иска да му се отплати за радостта от титлата на Световното първенство по футбол в Катар. В статията четем, че "Централната банка на Аржентина обмисля да постави лика на Лионел Меси върху банкнотата от 1000 песо (малко над 5 евро), съобщи вестник El Financiero". А на профила на BTV Спорт във Фейсбук, анонсиращ публикацията, коментарът е "Така се прави".

Снимка от профила на BTV Спорт във Фейсбук

Новината привлича вниманието и на "24 часа" ("Меси става на банкнота"), и на "Труд" ("Печатат банкноти с лика на Меси"). На темата се спира и сайтът на телевизия "България он ер" ( "Увековечават Меси в банкнота от 1000 песос в Аржентина"), позовавайки се на редицата публикации в спортни издания у нас. Банкнотата с лика на Меси намира място и в ефира на "Нова телевизия". В лайфстайл предаването "На кафе" панелистите на водещата Гала съобщават и обсъждат новината.

Снимка от На кафе, 23.12.2022 г.

Не става ясно кой е българският първоизточник на информацията за банкнотата с Меси, тъй като нито едно издание не споделя тази информация, но редица медии у нас се позовават на вестник El Financiero.

Твърдение: Меси става лице на банкнотата от 1000 песос в Аржентина

На сайта на аржентинското издание El Financiero не може да бъде открита такава новина. В мексикански бизнес всекидневник El Financiero обаче, подобна статия е публикувана на 19 декември 2022 г.

Заглавието на изданието е с въпросителна: "Ще имаме ли банкнота от хиляда песо с лика на Меси за титлата на Аржентина?".

В статията става ясно, че темата е обсъждана от борда на централната банка на Аржентина преди финала в Катар, като са "анализирани вариантите за отбелязване на хипотетична световна титла". Според El Financiero най-предпочитаният вариант бил лицето на Лионел Меси да е върху банкнотата от хиляда песо, тъй като за банкерите било важно цифрата да започва с "10" - номерът,с който Меси игра в "Барселона" и националния отбор на Аржентина.

Разказват се всички подробности за евентуална банкнота с Меси, като изданието припомня, че банката е издала възпоменателни монети, когато Аржентина е спечелила първото си Световно първенство през 1978 г., както и по време на честванията за 200-годишнината ѝ за 50-ата годишнина от смъртта на Ева Перон.

В края на публикацията обаче, El Financiero подертава "и преди да си помислите обратното, тази опция беше предложена от членове на централната  банка на Аржентина "на шега" , въпреки че най-ентусиазираните директори на банката се съгласили, че "банкнота с този дизайн би събудила колекционерския дух на аржентинците".

Междувременно пред Франс прес от Аржентинската централна банка отхвърлят твърдението, като заявяват, че "нямат планове" да емитират валута с участието на Меси. Цялото разследване на AFP може да прочетете тук.

Заключение

Твърдението, че Лионел Меси ще се появи на аржентинска банкнота е НЕВЯРНО. Българските публикации очевидно се позовават на статия в мексикански бизнес всекидневник El Financiero, но в нея темата за банкнота с Меси е с въпросителна, а в края на статията се посочва, че предложението футболистът да е върху банкнотата от 1000 песос е било "шега". Освен това централната банка на Аржентина отрече да има планове да емитира банкноти с лика на Меси.

------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!