Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"37 клечки кибрит" – пиеса за социалните неравенства

4
Снимка: @36monkeys

"37 клечки кибрит" се играе на български, немски и английски език със субтитри на български език. Пиесата е написана от Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Режисьор и сценограф е Бернхард Ойстершулте. В главната роля на българска болногледачка в Германия е Снежина Петрова. Останалите роли са поверени на Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман и Александър Гюровски.


Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на "ВТ Ивентс" и ТАМ, Велико Търново.

Невена Калудова, Радослав Чичев и Гергана Димитрова в предаването „Аларма“.
"37 клечки кибрит" жанрово се движи по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят все по-интензивно отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Неслучайно заглавието реферира към "Малката кибритопродавачка" на Андерсен.

През 2023 година представлението в София се играе на български и английски език, със субтитри на български език. Заповядайте на първите две представления в "Топлоцентрала" преди гастрола в Щутгарт и Люксембург, на 21-и януари и на 23-и февруари, от 19.30 ч.

Снимки: ФС на "36 маймуни", БНР
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна