Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Тодорова - собственик на дигитална рекламна агенция:

Промяната в дигиталния свят е тук и е много важно за всички нас да се адаптираме

Снимка: Pixabay

На 20 януари 2023 г. ще се проведе второто издание на фестивала за дигитални технологии Shapeshift Talks. Идеята му е да покаже какво можем да постигнем чрез дигиталните технологии във всички аспекти на живота, както и да се разясни развитието им - дали дават повече възможности, отколкото предизвикателства.

Есенцията на събитието е да приближим публиката до промените, които се случват в технологиите и дигиталната еко системата, каза пред Радио София Мария Тодорова - собственик на дигитална рекламна агенция. Тя работи за глобални клиенти в цял свят, включително за Twitter.

„Тази трансформация се случва изключително бързо. Като екип, ние следим постоянно всички нови трендове в областта и не смогваме да трансформираме цялата промяна, която постоянно настъпва. Решихме, че чрез такива разговори ще започнем да разбираме малко повече накъде върви света. Промяната е тук и е много важно за всички нас да се адаптираме“, добави Тодорова.

Тя обясни, че фестивалът за дигитални технологии засяга теми във всички сфери на живота.

Хората се страхуват накъде върви света. Аз лично съм позитивно настроена. Нищо различно не се случва от въпросите, които винаги са били пред човечеството, просто имаме едни нови инструменти и изцяло от нас зависи как ще ги използваме“, уточни Мария Тодорова.

Тя смята, че чрез изкуствения интелект, механичната работа ще изчезне. Ще изчезнат и различни професии.

Според експертите, творческите професии, са сред тези, които няма да изчезнат, както и архитектура, дизайн, ландшафтна архитектура, медицина. Възможно е изкуственият интелект в медицината да спомогне за профилактиката на редица болести и лечението им в много ранен етап, но там, където е необходимо холистично лечение, например психичните заболявания и състояния – не.

„Смятам, че изкуственият интелект би трябвало да замени механичната работа, която е в тежест на всеки един специалист, независимо дали той е артист, дизайнер хирург или архитект, но пък ще даде възможност това време да бъде употребено за повече оригинални идеи, за повече мислене в посока как да направя следващата професионална стъпка, т.е. да бъда иноватор“, каза Мария Тодорова.

Тя добави, че независимо от професията, творческото начало е заложено в човека. Необходимо е образователната система, както у нас, така и по света, да погледне на всяко дете индивидуално.

В началото на месец юни предстои тридневен международен форум Shapeshift. Той ще включва и изложби, уъркшопи с лекторите, както и филмова и вечерна програма, добави Мария Тодорова.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна