Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жена почина във Видин, докато чака спешна помощ

Снимка: Радио Видин

69-годишна жена от Видин почина, докато чака спешна помощ. Близките ѝ твърдят, че линейката пристигнала след 35 минути, което се оказало фатално. От Центъра за спешна медицинска помощ във Видин признават за закъснение, но отричат то да е по вина на екипа.

Малко след 17:00 часа в четвъртък Димитринка излизала от смяна в шивашкото предприятие, в което работела и тогава ѝ прилошало, обясни внучката ѝ Дияна Маринова:

"На мен ми се обадиха колежки от нейния телефон. Казаха ми, че на баба ми ѝ е станало лошо, да дойда. Казаха ми, че са се обадили на Бърза помощ. Аз им казах, че тръгвам веднага. За около три или четири минути аз бях тук. През това време те са се обадили втори път на Спешна помощ, когато дойдох тук тя беше жива.“

Линейката пристига след четири позвънявания на телефон 112.

"Линейката дойде в 17:35. Когато линейката дойде, констатираха, че баба ми е починала."

Анелия Георгиева, дъщеря на починалата, разказа:

"Звъннахме на погребална агенция, която беше също до болницата. На третата, четвъртата минута бяха тук….Катафалката пристигна по-бързо, отколкото пристигна Бърза помощ", обясни Анелия Георгиева.

От Центъра за спешна медицинска помощ във Видин казаха, че заради срив в компютърната връзка с линия 112 първият сигнал е бил пропуснат.

"Нашата система е била срината, компютърната система, поради най-вероятно ветровете, които е имало… Същия ден при нас е имало няколко пъти прекъсване на системата по тия причини. От Монтана са изписали мисията, че имаме мисия, обаче поради срива в системата, тя не е излязла на компютъра, тъй като в момента се е рестартирала системата. В 17:12 от Монтана явно са видели, че няма движение по сигнала и звънят на телефона…В 17:15 тръгва екип- реанимационен лекар и фелдшер… В 17:24 екипът е бил на място, което е нормално като време, обаче за съжаление е факт, че не е работила в момента системата и не е получен в момента сигналът, това е забавило естествено екипа, не по негова вина," обясни директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Станислав Поломски.  

Според д-р Поломски няма бездействие от страна на служителите в Центъра за спешна медицинска помощ. Близки на починалата жена са категорични, че ще търсят истината в съда. 

По публикацията работи: Анжела Каменова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени