Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Комисията за защита на потребителите да разгледа индексациите в цените на мобилните оператори

Габриела Руменова
Снимка: Ирина Недева

Нормално би било търговецът да актуализира своите цени за новите абонаментни планове, които предлага. Така Габриела Руменова от платформата „Ние потребителите“ коментира пред БНР предстоящото индексиране на цените на мобилните оператори.

Омбудсманът Диана Ковачева също алармира за множество постъпили жалби от граждани, търсещи съдействие по въпроса. Тя сезира Комисията за защита на потребителите и изпълнителните директори на мобилните оператори. Част от сигналите идват от платформата „Ние потребителите“.

Тази индексация е възможно заради наличието на една неравноправна, според нас, клауза в общите условия и на трите телекома. Ние призовахме Комисията за защита на потребителите да я разгледа и да се произнесе относно евентуалната й неравноправност.

Всяка година мобилните оператори, благодарение на тази клауза,  имат право да индексират своите цени на вече действащи срочни договори с потребителите. В същото време за потребителите не се предвижда възможност да се откажат от договорите си без неустойки. Подписвайки срочен договор за определен срок, би следвало и двете страни да спазят своите ангажименти“, посочи Руменова в предаването „Хоризонт до обед“

Тя прикани всички граждани, които искат да бъдат активни по темата, да изпращат жалби и да сезират институцията.

„Помогнахме с образец на жалба. Омбудсманът реагира много бързо. Това е правилната позиция-да застанем на сраната на по-слабия в тези договорни отношения“.

Габриела Руменова посочи още, че от Комисията за защита на потребителите отправят противоречиви послания.

„Имаше теза, че тези индексации все още не са факт и е рано да се взима отношение, а също и такава, че не могат да се променят условия по договори, ако няма споразумения между двете страни“

Тук въпросът е дали имат право да индексират и защо за потребителя не съществува право да се откаже без неустойка, посочи тя.

Трябва да се създаде равновесие между правата и задълженията на двете страни

Това са договори, при които потребителите не могат да влияят, напомни Руменова и отправи пореден апел към Комисията за защита на потребителите да изпълни своята роля.

„За да влязат в сила едни общи условия на телекомуникационните оператори, те се одобряват от регулатора. Но той го прави само, когато Комисията за защита на потребителите се е произнесла относно това дали има неравноправни клаузи. Комисията не може да абдикира от своите функции. Потребителите пък трябва да подават жалби и да бъдат настоятелни да се намесят контролните органи и Комисията за защита на конкуренцията, защото виждаме, че тази клауза е и в трите телекома“.

Тя коментира и  казуса, при който в по-малки търговски обекти понякога се отказва заплащане с карта за суми под 10 лева.

„Няма законодателна забрана по отношение на това търговецът да отказва плащане с карта, ако покупката е под определена сума. Нашето мнение по този въпрос е, че предварително трябва да има информация за потребителя. Другото му основно право е, след като получи информацията, да направи избор“.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Габриела Руменова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.