Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акио Тойода се оттегля като шеф на Toyota след 14 години начело на японския автомобилен гигант

Акио Тойода се оттегля от поста президента на Toyota
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акио Тойода се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Toyota, тъй като най-големият производител на автомобили в света се мъчи да запази глобалното лидерство, пренасочвайки се към електрически превозни средства и други революционни технологии, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки официална информация на японският автомобилен производител.

66-годишният Тойода, който е внук на основателя на компанията и я ръководи като президент, което е еквивалентно на главен изпълнителен директор, от 2009 г. насам, ще стане председател на борда на директорите.

Той ще бъде заменен от Коджи Сато, 30-годишен ветеран в компанията, който е неин главен бранд директор и същевременно ръководител на отдела за автомобилите от висок клас Lexus. Сато ще бъде следващия президент и главен изпълнителен директор на автомобилния гигант, като същевременно ще продължи да изпълнява ролята си на главен оперативен директор на компанията.

53-годишният Сато ще поеме компанията, тъй като тя е в процес на преразглеждане на стратегията си за електрически превозни средства. От години Toyota отлага широкомащабно пускане на превозни средства, които биха се конкурирали с електромобилите на Tesla, както и на утвърдени производители като Nissan и Volkswagen и нововъзникващи производители в Китай.

Смяната на върха на Toyota ще влезе в сила от 1-ви април и идва на фона на спекулации, че Акио Тойода вероятно ще бъде назначен за следващия председател на политически мощната японска бизнес федерация Keidanren.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени