Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27 януари е Международен възпоменателен ден на Холокоста

Къщата музей на Димитър Пешев

През 2023 г. отбелязваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и почитаме паметта на 11 343-ма от Беломорието, Вардарска Македония и град Пирот, които нямаха този шанс.

Единственият паметник музей в България, посветен на спасяването на българските евреи през онези години, е създаден преди 20 години. Това е къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.

Историкът доц. Ангел Джонев (►) , директор на къщата музей разказа пред Радио София как е построена нова къща в центъра на Кюстендил (по плановете на родната на Димитър Пешев), чий усилия са били съществени за тази кауза, как е съставена експозицията.

Има интерес и посещения на музея, както от ученици, така и от възрастни. Често идват и групи от Израел, отбеляза Джонев. И подчерта, че част от проблемите относно паметта ни за онези събития, произлизат от това, че „в България не съществува един хомогенен разказ, който да бъде поддържан и представян. Има различен прочит на събитията от 1943 година“.


На 9 март кюстендилските евреи ще отбележат Деня на избавлението, предвидена е изложба и кръгла маса, поклонение пред кюстендилските праведници Асен Суичмезов, Иван Момчилов, Владимир Куртев, Петър Михалев, Димитър Пешев.

Създаден е Инициативен комитет и са предвидени около 20 събития през 2023 година.

По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна