Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху обяви наказателни мерки срещу палестинци след смъртоносна стрелба в Ерусалим

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви серия от наказателни мерки срещу палестинците в отговор на двата случая на стрелба в Ерусалим, при които загинаха седем израелци, а други петима бяха тежко ранени, съобщава АП.

Стъпките, обявени късно в събота, включват нови мерки за "укрепване" на еврейските селища, съобщиха от кабинета му.

Решението бе взето преди посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, отбелязва БТА. Администрацията на президента Джо Байдън се противопоставя на изграждането на израелски селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим - територии, за които палестинците претендират за своя бъдеща държава.

Кабинетът по сигурността на Нетаняху одобри мерките след няколко престрелки - включително нападение пред синагога в Източен Йерусалим в петък вечерта, при което бяха убити седем души.

Офисът на Нетаняху съобщи, че кабинетът по сигурността се е съгласил да запечата дома на нападателя в подготовка за разрушаването му.

Той също така планира да отмени социалните и здравните помощи за семействата на нападателите, да улесни придобиването на оръжие от израелците и да увеличи усилията за събиране на незаконни оръжия.

Вчера десетки хиляди израелци протестираха срещу дясното правителство на Нетаняху в Тел Авив и други градове за четвърта поредна седмица.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!