Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън може да е следващият председател на Консервативната партия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борис Джонсън може да стане следващ председател на британската Консервативна партия, след като в неделя премиерът Риши Сунак уволни Надим Захауи за нарушаване на министерския кодекс. Това заяви бившият министър на бизнеса и влиятелна фигура в редиците на торите Джейкъб Рийс-Мог пред вестник „Дейли телеграф“.

В интервю за изданието Джейкъб Рийс-Мог каза, че Борис Джонсън има всички необходими качества да поеме поста, което би означавало завръщане на бившия премиер на предните скамейки в парламента само след четири месеца.

Рийс-Мог изрази мнение, че отстраняването на Джонсън от Даунинг стрийт през септември е било грешка.

„Той е харизматичен, умее да обединява и затяга редиците, напълно подготвен – точно такава личност е нужна за председател на партията“, отбеляза Рийс-Мог.

„Дейли телеграф“ цитира още един депутат от Консервативната партия, който също смята, че Джонсън умее да повдига духа, където и да отиде, и е убеден, че е способен да пълни държавната хазна по-добре от всички други.

Но Робин Уокър, председател на парламентарната комисия за образование предупреди, че завръщането на Борис Джонсън ще се окаже много „разединяващо“ и призова партията „да гледа напред, а не назад в миналото“.

От Даунинг стрийт заявиха, че няма да се бърза с назначаване на заместник на Надим Захауи, защото Риши Сунак иска спокойно да вземе решение за това кой е най-правилният човек за поста.

За букмейкърите ранен фаворит е Мат Викърс, който сега е заместник-председател.

С големи шансове обаче са още двама консерватори, които преди са заемали поста – Брандън Люис и Оливър Даудън.

„Дейли телеграф“ допълва, че не бива да се изключва завръщане на бившия вътрешен министър Прити Пател, която е харесвана от дясното крило на партията.



По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна