Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: Ако продължаваме по същия начин, ще паднем в пропастта

Снимка: Ани Петрова

"Изправени сме пред пропаст. Ако продължаваме по същия начин, ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии". Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Изпращаме 48-ото НС, което не можа да изпълни най-важната си задача - да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност на гражданите и за това има причини", посочи председателят на БСП. 

Според нея трябва да се видят допуснатите грешки и да не се правят повече.

В следващото 49-о НС най-голямото предизвикателство отново ще бъде да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие, категорична бе тя. 

Войната в Украйна се отрази в две посоки - чисто военна и социално-икономическа, смята Нинова:

"Военното взе превес в 48-ото НС. Това военно предимство в работата и говореното в парламента беше облечено в клишета и етикети. Който е за оръжия, самолети, война - е евроатлантик, а който е за мира, неутралитета на България и ненамеса във войната - е ретрограден евразиец. Поставянето на етикети и такива разделителни линии е една от пречките да има разговор, спокойствие и решения в интерес на България. Етикетите бяха в черно и бяло".

Войната ще приключи с мирно споразумение, прогнозира Нинова и добави, че двете големи икономики в Европа вече гледат към мира. Това е бъдещето, категорична е тя.

По думите й вторият проблем, който е противопоставил партиите, е липсата на единно мнозинство

"Така ни излъчи народът. Това ни доведе до всякакви коалиции, до ситуационни решения. Това е нестабилност, това е липса на предвидимост за това какво ще се случи утре. Това роди спекулации според това кой е по-креслив". 

Оформи се и друга разделителна линия - добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната, каза Нинова и добави мнението си: "Всички в тази зала са статукво".

Това беше парламент, белязан от скандали, отбеляза Корнелия Нинова. 

Съдебната реформа зацикли, подчерта тя. Според нея ако има желание нещо да се направи, ще се намери и начин. 

Тя посочи успешните инициативи на Левицата: 

"Успяхме да защитим лицето и същността на партията си. Част от това, което поехме като ангажименти, го свършихме".

Нинова се обърна към българските граждани:

"Дано да е достатъчно времето да осъзнаете, че личната ви съдба и живот е във вашите ръце, във вашето решение кого ще изпратите в следващия парламент, за да решават проблемите на България. Мислете със сърце, но и с разум! Дано 49-ият бъде по-мъдър от 48-ия парламент!".


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна