Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно политическо избързване няма да е добро за България"

Григорий Вазов: Най-хубаво след валутния борд е да влезем в еврото, най-лошо е да го направим 2024 г.

"Има десетки допълнения и изменения на закони. Трябва ни работещо НС"

Григорий Вазов
Снимка: БНР

"Най-хубавото нещо, което може да се случи на България след валутния борд, е да влезем в еврозоната. Най-лошото обаче е неподготвени да го направим на 1-ви януари 2024 г.". 

Това мнение изказа пред БНР доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет.

По думите му влизането в еврозоната трябва да стане, след като преди това сме подготвили къщичката си.

"Огромна е работата. В тези две години трябваше да работи Координационният съвет, да бъдат изградени специални комисии, отделните министерства трябваше да свършат много работа, а ние правихме избори и опити за правителства. Правната ни рамка трябва да е съвместима с Устава на еврозоната. Има десетки допълнения и изменения на закони. Трябва ни работещ парламент. Но най-важното е, че поне БНБ и Министерството на финансите работят, но няма как те да направят всичко".

Прогнозата на Григорий Вазов за предстоящия Европейски финансов съвет е да не се случи нищо специално, а "да ни кажат да продължаваме в този дух":

"Това е професионално погледнато. Ако решат политически, могат да го направят в началото на 2024 г., но това ще бъде много, много грешен подход за България. Веднага ще има някаква вихрова спекула. Всеки икономически субект ще опита нещо да направи от ужас, че може нещо да му се случи. Възможно е да имаме сериозно прегряване на икономиката. Има европейски програми, които могат да помагат в такава ситуация, но въпреки това нещата не стоят добре. Необходима е още година, година и половина. Най-добре ще бъде около 1-ви януари 2025 г. ... Има сериозни икономисти, които разбират от тази материя и категорично са за влизане в еврозоната, но в последните си интервюта застават на позицията, че едно политическо избързване няма да е добро за България".     

Според него нямат основание твърденията, че е възможно прозорецът за приемането ни в еврозоната да се затвори и след това не се знае кога страната ни ще има нова възможност за присъединяване:

"Политиците ни плашат, защото стоят три месеца и си заминават, но икономиката остава, БНБ остава, Министерството на финансите остава". 

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Григорий Вазов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна