Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ива Лазарова: Може да има забавяне на изборните резултати при усложнени изборни книжа

Ива Лазарова
Снимка: БГНЕС

Има много подобрения, които можеха да бъдат въведени по отношение на начина на разпределяне на медийните пакети. Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. 

"Посочвали сме в не един анализ, че има субекти, които през останалата част от годината нямат никакви постъпления, но те участват в изборите и получават до 4 пъти медийни пакети, припомни тя. Според нея трябва да има публичен реистър за начина, по който се разходват тези средства. 

"Може да се говори за някакви изисквания към партиите и коалициите, които получават такива, например да виждаме някакви минимални финансови приходи назад във времето. Редно е тази държавна помощ, която е замислена като форма, с която малките и новите субекти да достигат до повече избиратели, да не бъде опорочавано по някакъв начин", коментира Лазарова в интервю за предаването "Преди всички". 

Относно даренията за партиите по време на кампанията тя подчерта, че няма никакви промени за отчетността и контрола. Шефът на Сметната палата беше отстранен заради липсата на такъв контрол, припомни Лазарова и добави, че Сметната палата са извършили всички проверки, които им е вменено да направят

Според нея това е бил лош сигнал за хората, които искат да дарят за различни политически каузи. Тя смята, че може да има дарители, които да се откажат да правят това. 

Според нея е редно да има фискиране на сроковете, в които кампанията започва и приключва. 

Би следвало кампаниите на партиите да са ориентирани на национално ниво, но по-малките партии вероятно ще таргетират избирателите си там, където те живеят, коментира Ива Лазарова. По думите й след преброяването положението е такова - мандатите са разпределени спрямо изискванията. Остава големият проблем с липсата на район "Чужбина", което продължава да прави гласът на сънародниците ни там половинчат.
 
Вероятно машинната бюлетина ще бъде по-дълга, каза Лазарова и добави, че това трябва да се предвиди.

Основното е обаче какви книжа за преброяване на резултатите ще приеме ЦИК, смята тя и припомни, че през 2019 г. при смесено гласуване - в 40% от 3000 секции липсваха преференции. Тя подчерта, че и сега основен фокус за ИРПС ще е работата на ЦИК по отношение на обучението и подготовката на членовете на комисиите и методическите указания. Важно е да се минимизира възможността да се сумират резултати от смесеното гласуване в секциите в края на изборния ден, подчерта Лазарова. 

Тя посочи, че отнема най-малко 20 минути за поправка на сгрешен протокол. А малко над 1500 са секциите само в София, добави тя. Лазарова предполага, че може да има забавяне на изборните резултати, особено ако бъдат усложнени изборните книжа. 

Според нея трябва да има публичен дебат за видеонаблюдението и избирателите да са сигурни, че те няма да бъдат заснемани по време на самото гласуване. 

По думите й вроятно не във всички училища има камери. По думите й ще се цели закупуване на камери и това би било предизвикателство пред ЦИК. Според нея обаче трябва да се говори за смисъла на това заснемане. Самото то има редица недостатъци и все още е спорен ефектът от него, изтъкна тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.