Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чистота" посрещна снеговалежите в Пловдив още рано сутринта

| обновено на 05.02.23 в 09:58

Чувствително застудяване с минусови температури прогнозират синоптиците за днес.  

В Пловдив,  заради очаквания и случил се  снеговалеж от около  2 часа тази нощ  разпръсквачи  на общинската фирма „Чистота” са обработили с противообледенителни материали мостовете,  надлезите, входно-изходните пътни артерии и основните улици в града, съобщи директорът на фирмата Димитър Георгиев.  По думите му, от 6 часа сутринта дежурни екипи обработват ръчно автобусните спирки, тротоари, подлези и пешеходни пространства. 

Според метеорологичните прогнози през деня в Пловдив ще превалява слаб сняг, а температурите ще останат малко над нула градуса. На всеки два часа мостовете и надлезите се проверяват за заледявания, информират от  градската управа.

Засега временно е ограничено движението през Ришки проход поради аварирал товарен автомобил, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Леките  коли се пренасочват през Айтоски проход, а товарните изчакват на място.  

На проходите Шипка и Хаинбоаз вали сняг, пътната настилка е заснежена. Има на места заледени пътни участъци, но теренът е обработен. Температурата на прохода Шипка е минус шест градуса, видимостта е ограничена до 20 метра, поради силен вятър. 

На прохода на  Републиката е четири градуса под нулата. Има образувани преспи.

На автомагистралите „Тракия“ и „Марица“ в  старозагорския  участък температурите са около нулата, пътищата са мокри.  Машини са обработили шосето с препарати против заледяване. Видимостта е добра.Няма въведени допълнителни ограничения за товарни автомобили.

Пътуващите днес да тръгват подготвени за зимни условия. Прогнозата на метеоролозите е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания – предупреждават от АПИ. 

Днес  с умерен, в Източна България силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще преобладава облачно време. 

Валежите ще продължат, като навсякъде ще бъдат от сняг - в  планинските райони, в Предбалкана и източните райони. Ще се образува снежна покривка. В Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи остават условията за виелици и навявания. 

Температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната ще са с обратен денонощен ход, а към 14 часа преобладаващите ще бъдат между минус 4° и 1°.

Над планините ще е облачно и мъгливо. На много места ще има валежи от сняг, значителни в Централна Стара планина, Странджа и на места в Рило-Родопска област. Ще духа силен, по билата временно бурен вятър от север-североизток и по планинските проходи ще има навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 8°, на 2000 метра - около минус 13°.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна