Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители от Несебър сигнализират за по-скъпи карти по линията Слънчев бряг – Бургас (Обновена)

| обновено на 06.02.23 в 11:07


Превозвачът по линията Слънчев бряг – Бургас изненадващо е повишил цените, твърдят жители на община Несебър. Родители алармират за по-висока от очакваната цена на ученическите автобусни карти, след влизането в сила на намаленията за страната. 

От 1-ви февруари влезе в сила намаление на картите за ученици и пенсионери, след като държавата пренасочи 27 млн. лева към общините. На 2-ри февруари Мария Господинова от Св. Влас установила на сайта на превозвача,  който обслужва линията Слънчев бряг – Бургас, че картата на сина й от 180 лева вече ще струва 86 лева, с намалението. На касата обаче се наложило да плати 145 лева. Превозвачът изненадващо е вдигнал цените, твърди Господинова.

"Аз ги попитах защо 145 лева, нали картата беше обявена 86 лева в сайта ви, нали трябва да има някакво намаление.  Те обаче ми обясниха, че в петък, затова не са работили, защото били си оправили основната тарифа на превозвача.Те са вдигнали някаква основна тарифа на превозвача, която така и не ми стана ясно и били сложили някакъв ценоразпис там в гишето".     

Прибирайки се, Господинова отворила сайта на превозвача “Диес бус “, за да сравни цените, но онлайн ценоразписът бил изтрит. Това потвърди и репортерската ни проверка. Жената обаче пази снимката с коригираните цени, която направила от предишния ден. 

По думите на Мария Господинова картата, която е закупила дори не е за 30, а 28 дни, заради краткия февруари. Тя се закани, че изпрати жалби до отговорните инстанции, за да се предизвика проверка на превозвача – до община, прокуратура и КЗП.

По казуса, превозвачът “Диес бус “ излезе със специално становище на онлайн страницата си, което гласи следното:

Намалението на ученическата карта е от редовната цена на превозвача, а не от цената на ученическата карта валидна до настоящият момент.

Редовната цена на превозвача се формира чрез коефициент-пътникокилометър и брой пътувания.

Маршрутното разписание Бургас-Сл.Бряг/Несебър ние изпълняваме съвместно с „М-бус“ ЕООД.  Те са направили неофициално допитване до Община Бургас и Конфедерацията на автобусните превозвачи при което е уточнено, че редовната цена се формира по горе посочения начин.

От фирмата поясняват, че ще поискат указание от Министерството на транспорта какво да се разбира под понятието „редовна цена“ на превозвача, защото това е базата за начисляване на преференциалните цени за ученици и пенсионери. Ако след получаване на становището на министъра се установи, че поради грешно тълкуване на Постановлението ние сме надвзели суми, същите ще бъдат своевременно възстановени.

Такъв проблем в момента имат много превозвачи от София, Варна, Пловдив, Благоевград и др. места, поясняват от “Диес бус “. Донякъде той се дължи и на краткия срок поставен с Постановлението на Министерски съвет, то беше публикувано в държавен вестник на 27.01.2023г и започва да се изпълнява от 01.02.2023г . Обикновено в такива случаи се дава технологичен срок за подготовка и получаване на указания, се казва още в становището.

Подробностите, чуйте от звуковите файлове

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени