Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Испания настоява за по-тесни връзки на ЕС с Мароко

Снимка: pixabay

Испания ще използва ротационното председателство на ЕС, което е през втората половина на тази година, за да "задълбочи" отношенията на Мароко с Евросъюза въпреки съпротивата на Европейския парламент, обяви премиерът Педро Санчес. По-рано на срещата на високо равнище между двете държави той обеща да подобри "привилегированите отношения" на Мароко с останалата част от Европа.

Испания иска Мароко да бъде нейната врата към африканския пазар, а Мароко се надява, че чрез Испания ще задълбочи "стратегическите отношения", които има с Европейския съюз. 

За целта правителството на Санчес ще използва ротационното председателство на Испания на ЕС за подобряване на имиджа на северно-африканската държава, след като Европейския парламент гласува резолюция, в която критикува свободата на пресата в Мароко и предполагаемия заговор за подкуп за придобиване на влияние в Брюксел. 

Тогава евродепутатите от Испанската социалистическа работническа партия на Санчес гласуваха против, а консервативната опозиционна „Народна партия“ подкрепи документа. 

В подписаните споразумения на срещата на върха между Мароко и Испания се казва, че чрез задълбочаване на привилегированите отношения на Мароко с Европейския съюз ще се укрепят евросредиземноморските, евроарабските и евроафриканските отношения. 

Няколко дни по-рано от мароканския парламент заявиха, че ще "преразгледат" отношенията си с Европейския парламент след одобрението на критичната резолюция, което постави Санчес в задънена улица. Въпреки това медиите в Испания пишат, че на срещата на върха той е успял да накара Мароко да гарантира, че ще продължи да си "сътрудничи" с Брюксел "с главната цел да доближи мароканските стандарти до европейските във всички области".


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.