Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Искрен Иванов: Вероятността Тръмп да спечели изборите за президент е малка

Къде сме почти година след старта на войната в Украйна?

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След старта на предизборната кампания на Доналд Тръмп в САЩ той излезе с първото си изявление за войната. Тръмп смята, че Вашингтон трябва да преговаря за мирно решаване на конфликта между Русия и Украйна. Същ така подчерта, че значението на по-рационалния подход към доставките на оръжие за Киев е много голямо и посочи, че Европа трябва да ги увеличи.

Как резултатите от тези и от други предстоящи избори по света могат да решат изхода на войната в Украйна?

Според мен на този етап Тръмп няма шанс да вземе втори мандат по две причини: първата е онова, което се случи на 6 януари 2021 г., когато една група въоръжени граждани се опитаха да проникнат в Капитолия, което ще остане в американската история като един от най-директните опити за посегателство срещу американската демокрация“, казва в интервю за БНР доц. Искрен Иванов, експерт по сигурност и управление на кризи и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“.

“Тръмп няма шанс за Белия дом, защото той се опита не просто да суспендира, а да постави под въпрос основни принципи, върху които стъпва американската демокрация, което ескалира и в опитите на тези групи, сред които имаше и много поддръжници на Русия и крайно десни групировки, да превземат Капитолия.

Втората причина е това, че вътре, в самата Републиканска партия, крилото, което подкрепя Тръмп, е много малко. Малко са хората, които биха подкрепили Тръмп за втори мандат. По-голямата част от републиканците, въпреки разногласията, който имат с демократите, въпреки тяхната резервираност към това, което в момента се случва в Украйна, в крайна сметка застават зад НАТО. Докато Тръмп поставяше под въпрос и самото съществуване на НАТО. За мен вероятността той да спечели изборите е малка“.

“При всички положения, ако има диалог между САЩ и Русия не ми се иска Доналд Тръмп да е президентът, който да го води“, казва още той.


Щурмът в Капитолия

Избори в Русия и Украйна…

“Колкото и скучно да звучи, не смятам, че ще има изненади. Лидерите рядко се сменят, особено в една такава ситуация. Говори се, че може да се стигне до дворцов преврат в Москва, това е теза, която не подкрепям. Скептик съм, защото ситуацията, в която в момента се намират и Русия, и Украйна, можем да дефинираме като “дилема на сигурността“ или “дилема на затворника“, която е сама по себе си лидерска“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Ако лидерът по някакъв начин бъде сменен, това означава въпросната страна да загуби легитимност и в очите на останалите, и в очите на собствените си граждани“.

Според него по отношение на Путин няма да има промяна:

“Той се е заобиколил с хора, на които вярва и това до голяма степен предопределя факта, че той все още е президент“.

“За Украйна, предвид начина, по който украинците приемат Зеленски и Запада го изобразява всеки един ден на плакати и списания, които му придават такава харизма, че едва ли можем да говорим за някаква промяна“, посочва още той.

Русия не възприема Европа като равнопоставена страна за преговори – защо?

Европа беше много дълго време зависима от Русия енергийно. Имаше някаква конфигурация, в която Русия прокарваше енергийните си проекти в Европа, снабдяваше ги с газ и Западна Европа си затваряше очите за влиянието, което беше особено силно на Балканите. В един момент Русия свикна да упражнява това влияние необезпокоявана. Тя все още възприема част от държавите от Източна Европа като свой заден двор“, коментира още доц. Иванов.

“Втората причина е, че Европейският съюз няма армия. Той е зависим политически и военно от САЩ. Много руски представители говорят, че Европа се е оставила да бъде колония на САЩ, затова Русия не би приела Европа като равнопоставена страна в един потенциален диалог, защото Русия възприема сама себе си като велика сила и би преговаряла с друга велика сила – в случая САЩ“, казва още той.

Къде сме година след старта на войната?

“В момента най-общо казано се намираме в задънена улица. Досегашната тактика на Руската федерация беше тактиката на руската зима – да изтощи Украйна откъм ресурси – спираха им тока, пращаха чеченци да се бият там…

Предполагам, че новата стратегия на Русия ще бъде по-хибридна. Твърде вероятно е Москва да обяви още една мобилизация, тъй като на нея ще ѝ трябват огромни човешки маси, с които да напредне в Украйна. Подозирам, че Русия ще се опита още веднъж да предприеме пълномащабни настъпления към територията на Украйна, за да вземе още територии“, посочва още доц. Иванов в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна