Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят юбилейно издание на книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов"

Портрет на Левски. 1957, худ. Руска Маринова
Снимка: архив

Правнукът на първи братовчед на Васил Левски - Стефан Караиванов, представя днес поредното издание на книгата "Васил Левски по спомени на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола". Изданието съдържа факти и спомени за Апостола на свободата, описани от прадядото на Стефан Караиванов.

В предаването "Преди всички" той припомни, че първото издание на книгата е било на Петър Караиванов през 1987 г. 

До момента книгата има 9 издания. Тази година предстои 10-о юбилейно издание. Понеже тази година се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола, изданието ще бъде с луксозно, с твърди корици, посочи Караиванов.
 
"Правим и книжки за деца, правим и по-сбити версии на книгата. Тази година ще направим издание, което ще е симбиоза между голямата книга за Левски и книжка за деца. Ще се получи интересна компилация. Като си купят една книжка - тя да бъде хем за мама и тати, хем за децата в семейството", обясни той. По думите му има голям интерес към детската книжка. 

"Гледам да не допълвам в тази книга. Тя е съвършена. Бих допълнил само, ако излязат нови доказани факти", категоричен е Стефан Караиванов и добави:

"За момента гледам да не пипам. Тази книга е светиня. Авторът вложи целия си живот в тази книга. Той си е свършил работата брилянтно". 

Той се надява, че един ден и неговите деца ще продължат това дело. 

Относно проекта за документален филм за Васил Левски, Караиванов посочи: 

"Проектът върви, но с бавни темпове. Самото дарителство за такива неща е трудна работа. Цялата година се води година на Левски. Малко забавяме темпото. Говоря с евентуални спонсори за филма. Надявам се, че ще станат нещата до края на тази година. Не обичам да се моля за пари от държавата. Не искам да взимам пари от данъкоплатците, не искам да тежа на никой на раменете. Искам филмът да стане с частни финанси, независим. И ако бъде провал, както става с някои филми, той да е моят личен провал, а не да завлека други хора или институции. Но бъдете уверени, че филмът няма да бъде проал. Ще бъде направен по най-добрия начин". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!