Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станимир Беломъжев: Преди 10 години на същото място спечелих титлата с една секунда, сега я загубих заради две

Най- добрият ни състезател по ски ориентиране Станимир Беломъжев спечели сребърен медал в спринтовата дистанция на европейското първенство в Латвия. Отличието идва дни след като двукратният ни световен шампион стана баща за втори път, Доколко бащинството се оказа катализатор за този успех, чуйте в звуковия файл.


„Не мога да кажа, защото бях шашнат. Това не го очаквахме. Терминът на жена ми беше за 11 февруари, надявахме се да ме изчака да се прибера от европейското първенство. Самият аз се изненадах, че успях да се концентрирам, да се събера и да се мотивирам за стартовете и дори да взема медал, защото съзнанието ми, дори и в момента не е на европейското първенства, а е със семейството ми“, това сподели специално за БНР от Латвия Станимир Беломъжев.

Две секунди разделиха двукратният ни световен шампион от златното отличие

„Не мога да кажа къде ги загубих. По цялата дистанция. Мога да кажа, че това беше почти оптималният ми резултат и за първи път през живота си ме победиха с такава малка разлика и да не съжалявам. Преди 10 години имахме европейско първенство на същото място, на същия стадион. Точно на рожденият ми ден, на 16 февруари беше спринтовата дистанция и аз станах за първи път европейски шампион и то с една секунда преднина. Може би има баланс, защото сега 10 години по-късно съм втори, но с две секунди разлика. Самата подготовка за това европейско първенство протече доста трудно. Жена ми имаше усложнена бременност и последния месец беше необходимо да бъда покрай нея. Знаете какво беше времето в България декември и януари. Проведох изцяло лятна подготовка, без да се качвам на ски. Последното ми качване на ски беше на 19 декември и след това се качих чак тук на европейското първенство. За това резултатите са повече от добри“, разясни Станимир Беломъжев и допълни:

„Представянето на целият български отбор на това европейско първенство (Антония Григорова и Андрея Дяксова), на фона на тази подготовка, която проведохме и ресурсите, най-вече финансовите, с които разполага нашата федерация, се представихме на много, много добро ниво“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!