Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на служители на градския транспорт пред Столичната община

Снимка: Мария Костова

Работещи от градския транспорт на София се събраха на протест пред Столичната община, докато се водят преговори за увеличение на заплатите в четирите общински транспортни дружества. Искането на синдикатите е за 30 процента ръст на възнагражденията от 1-и януари. Те заявиха готовност за ефективна стачка, ако не бъде постигната договореност.

С плакати "Животът поскъпна с 50%", "Ние искаме 30% ръст на заплатите" работещи в четирите столични общински транспортни дружества се събраха малко преди 10 часа пред софийското кметство. За този час беше насрочено началото на преговори със зам.-кмета по транспорта на София Дончо Барбалов и синдикатите за възможностите за увеличение на възнагражденията в Столичния автотранспорт, електротранспорта, Центъра за градска мобилност и Столичния метрополитен.

Работещи от дружествата, които не са на смяна, изчакваха резултатите от срещата и представиха исканията си:

"Тук сме да покажем на общинарите, че настояваме  и сме твърди за тия 30%. Надявам се, че ще стане. Ако не стане, се надявам, че синдикатите ще ни поведат на стачка , ефективна. Според мен няма да допуснат от общината и ръководството няма да допуснат да оставят София без градски транспорт. 2000 лева със сигурност е малко".

Освен за повишение на заплатите работещите в градския транспорт настояват и за подобряване на условията на труд, както и за търсене на възможности за привличане на млади кадри на фона на недостиг на шофьори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!