Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили отблъснаха руски атаките в района на Бахмут и в още 13 населени места на Донецка област

Снимка: Украински Въоръжени сили

През последното денонощие украинските войници са отблъснали атаките на руските сили е в района на Бахмут и още 13 населени места в Донецка област. Окупаторите съсредоточават основните си усилия върху настъпателни операции в Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Новопавловското направление, съобщи Генералният щаб.

Колкото и да е трудно и колкото и голям натиск да има, трябва да издържим, каза във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. По-рано Зеленски въведе с указ санкции срещу 200 компании и предприятия от руската ядрена индустрия, включително “Росатом” и неговите дъщерни дружества. Целта е да засилим усилията на нашите дипломати за разширяване на глобалните санкции върху тази част от руската агресивна машина, заяви Зеленски и посочи:

"Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да обстрелват атомни електроцентрали и да ги използват като прикритие за обстрел. Руските ракети многократно са следвали траектории над ядрените съоръжения на Украйна. Терористичната държава използва ядрената индустрия като един от елементите на външна експанзия - за да оказва натиск върху други държави и за да създава съответни заплахи за суверенитета на други държави".

Междувременно Германия очаква, че скоро ще има достатъчно ангажименти от други страни от Европейския съюз, за да бъдат изпратен обещан контингент от танкове Leopard-2 в Украйна, заяви в понеделник говорител на германското правителство, съобщава Ройтерс.

"Ангажиментът на Германия остава в сила", посочи правителственият говорител Волфганг Бюхнер. Той отказа да назове конкретни страни, които досега са се ангажирали да изпратят произведените в Германия танкове, от които Украйна твърди, че се нуждае, за да отблъсне руските нашественици от нейната територия.

Германия е обещала 14 свои собствени танка и иска да сглоби два пълни батальона бойни танкове в сътрудничество с други страни от ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна