Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дара Екимова и "Остани" – една песен за любовта се ражда отново

Снимка: YouTube, архив

На концерта на "Българската Коледа" в края на декември 2022 г. Дара Екимова представи своя версия на една от най-красивите песни на българската естрадна музика – "Остани", добила популярност преди десетилетия в оригиналния вариант на една легендарна фигура в българската музика – Паша Христова.

Родена през 1946 г. в София, Парашкева Христова Стефанова (по-късно приела артистичния псевдоним Паша Христова) започва професионалния си път в БНР, където учи пеене в новосформираната Студия за естрадни изпълнители. Постъпва като солистка в Ансамбъла на строителни войски, след което става щатна певица в оркестър "София". Самостоятелната ѝ кариера започва през 1966 г., а година по-късно идва и първият международен успех – златен медал и Първа награда на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия. Следват още отличия, сред които награда на фестивала "Златният елен" в Брашов, Румъния, първа награда за изпълнение заедно с две други популярни певици – Мария Нейкова и Мими Иванова – на песента "Яворова пролет" с автор Светозар Русинов в конкурса "Пролет" на БНР, а на фестивала "Златният Орфей" през 1970 г. печели две отличия – Голямата награда за песента "Повей, ветре", по музика на Йосиф Цанков, и Първа награда за "Една българска роза" по музика на Димитър Вълчев. 


Последната си награда Паша Христова получава през 1971 г. – Голямата награда за изпълнители на международния фестивал в Сопот, Полша. За едва 25-годишния си живот, приключил трагично през 1971 г. в самолетна катастрофа на летище София, Паша Христова е изпяла и записала десетки песни, превърнали се във вечни шлагери. Със своя топъл глас и умение за въздействаща интерпретация, тя остава любима певица на няколко поколения, които продължават да се вълнуват от нейната музика.

Днес младата Дара Екимова възражда една от емблематичните за Паша Христова песни – "Остани" – с финес, емоционален заряд и вокално майсторство.

"Остани" е една от най-близките до сърцето ми песни. Химнът на вечната любов, нейните превъплъщения и красотата на разбитото сърце. За мен е чест да пея тази песен. Любима, вдъхновяваща, гениална Паша Христова. Поклон“, споделя Дара Екимова. За специфичните особености в изпълнението добавя:

"Остани" е толкова лична песен, че ако нямаш емоционалната интелигентност не можеш да предадеш посланието на текста – подчертава Дара. – Тази песен е написана за истинска любов и това се усеща във всяка една дума. Просто усещам, усещам какво ми казва. Толкова е силно изречението: "Хубава, когато идеш, два пъти по-хубава, когато си отиваш."

За първи път изпята от голямата Паша Христова през 1971 г. на фестивала "Златния Орфей", "Остани", е композирана от пианиста Николай Арабаджиев и е по текст на поета Димитър Василев. Версията на Дара Екимова е в изпълнение на Симфоничния оркестър на Българското Национално Радио, под диригентството на Левон Манукян, който е автор на аранжимента.


Дара Екимова е сред най-обещаващите млади български поп изпълнители. В рамките на три години тя осъществява дълъг списък с успешни музикални проекти, сред които "За теб", "Apology", "Война", "Последен дъх" и "Бягам". С над 8 милиона стрийма и гледания в дигиталните платформи, множество #1 сингли, редица номинации и престижни награди, Дара Екимова е не само брилянтен вокалист и артист, но и много талантлив автор. През 2022 г. излезе първото ѝ EP "Недей да ме будиш".

За това как се е стигнало до нейната версия на "Остани", Дара Екимова разказва:

"Предложението да изпея песента дойде от другаде и аз си казах – дали ще успея да се справя? Паша Христова за мен е абсолютно гениален вокалист и артист – изключително фина, изключително красива, пее с лекота толкова високи тонове. Съвсем случайно проведох разговор, в който казах, че това наистина е моя много, много любима песен, една от най-слушаните ми песни. И си казах – трябва да я запишем, не може да остане просто така. Защото е силна. Припознавам се в нея. Не съм се стремила изобщо към това да се опитам да повторя нещо – просто я усещам в себе си, много странно чувство е. Лично я усещам, да."

Остани си там – далече
в сънищата и в мечтите,
хубава, когато идеш,
два пъти по-хубава, когато си отиваш.

Остани си при звездите,
пролетния топъл вятър,
хубава, когато идеш,
два пъти по-хубава, когато си отиваш.

Ще те търся, ще те чакам, ще те чувствам,
ще търся винаги край себе си,
като въздуха, като земята,
със които непременно ще се слея.

Снимки: YouTube, aрхив, личен архив

По публикацията работи: Иван Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна