Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Лулчева: Ще заведем дело, че изобщо е повдигнaто обвинение на Пламен Бобоков

"Тези 32 месеца показват за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона"

Адвокат Ина Лулчева
Снимка: Мария Филева

"32 месеца - за които ще платят българските данъкоплатци". Това заяви пред БНР адвокат Ина Лулчева, след като прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. 

"Делото се прекратява на основание липса на престъпление, което е констатирано още в първите дни", подчерта тя в интервю за предаването "Преди всички". Тепърва ще заведем дело за това, че изобщо е повдигното обвинение, обяви адв. Ина Лулчева и добави: 

"Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. /.../ Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците".
По думите й в това време прокуратурата не е събирала никакви доказателства, защото е нямало какво да събира

"След като бяха задържани за 24 часа, без всякаква нужда и незаконно, както каза съдът, на г-н Бобоков бе определена ганарция от 1 млн. лв., която дори Специализираният съд намали на 10 000 по жалба, като каза, че няма основателно подозрение за извършването на това престъпление. Това е развитието по делото и нищо друго не е правено, защото няма какво да се прави". 

Многократно сме заявявали, че няма данни за престъпление, подчерта адвокатът на Пламен Бобоков.

Изведнъж се съобщи между другото, че делото е прекратено, каза тя и добави, че е научила от медиите за това. По думите й вчера й е било отказано от прокуратурата да й бъде предоставено копие от постановлението

"Прокурорите не носят отговорност, включително главният прокурор, за явно незаконосъобразните си действия. Това, че има разрешение от съд не е решаващо, тъй като това придава формална законосъобразност на действието. Съдът може да е разрешил, подведен от очевидно неверните мотиви на прокуратурата, с които е искано претърсването", коментира Лулчева. Според нея сега въпросът отново е за отговорността на прокурорите и съдебната реформа, която да даде възможност да се търси такава отговорност.

По думите й ежедневно в работата си имат произнасяне на съда по незаконност на арестите. Никой не обръща внимание и се обяснява, че в тези случаи е сбъркал съдът, а МВР е имало пълното право да задържа, за да осъществява оперативната си дейност, отбеляза тя. 

"Много умело се възползваха от обстоятелството разследващите органи и прокуратурата, че в телефона на г-н Бобоков се намираха съобщения с г-н Узунов и това беше използвано не за нуждите на наказателния процес, а за съвършено други цели", коментира още адв. Ина Лулчева.

"По всякакъв начин ще съдествам за създаване на механизми за идеите, по които да се премахнат порочните практики, да се премахне възможността прокуратурата да се използва като бухалка, а да върши това, за което е създадена. Проблемът не е толкова дори с разследванията, огромният проблем е и с отказите прокуратурата да разследва. Този проблем е част от реформата, срещу която прокуратурата застана", изказа мнението си тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.