Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от гибелта на Апостола на свободата

България почита Левски в очакване времето да се "обърне"

Българските училища в чужбина активно участват във виртуалните уроци за Апостола, организирани от музея в Карлово

Снимка: БГНЕС

150 години ни делят от онзи мразовит февруарски ден, в който вярата в един горд и свободен народ е изправена на бесилото в покрайнините на тогавашна София, днес в центъра на града, за да продължи да живее вечно. Защото Левски е България! И както сам пише в писмо до Панайот Хитов от 1868 г. – "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си".

В началото на седмицата в галерия "Средец" на Министерство на културата беше дадено официалното начало на Националната програма по честването на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на президента на Република България Румен Радев. "Събитието, което отбелязваме, може да се окаже изключително важно за цяла България", каза пред събралите се журналисти и гости служебният министър на културата Найден Тодоров.

"България днес е една страна раздирана от конфликти. Българският народ е разделен по всички възможни теми. Имаме обаче едно нещо, което може да ни обедини и това е Васил Левски. Днес е моментът, в който всички ние трябва да се замислим за неговото дело, но и за неговите идеали. Да ги приемем вътре в нас, защото те ще ни помогнат да се справим с това тежко време, в което живеем. Днес, повече от всякога, ние имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро, което да го направи от паметта на Апостола – посочи министър Тодоров и изрази надежда, че различните прояви през цялата 2023 година ще могат да ни помогнат да тръгнем по нов път на развитие като общество: – Да се сетим, че всички ние принадлежим към един народ. Възловата дума е заедно, както е във вярванията на Васил Левски" – подчерта Найден Тодоров. 

Найден Тодоров

Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев отбеляза, че подготовката за събитията в програмата е продължила близо година. "Едва ли ще има населено място в България, където да не бъде отбелязана 150-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата". А неговите идеали за свобода и народ са живи и днес. Доказателство е Националният конкурс за ученици от първи до дванайсети клас от цялата страна, организиран от комитета, на тема "Аз съм Левски". "В него участваха деца от близо 300-те клуба на млади възрожденци в страната ни, които чрез темата приканихме да се поставят в образа на този светец на българския дух, да си представят, че те са герои и да ни разкажат какво биха направили днес", обясни Васил Василев. Авторите на най-интересните работи ще бъдат наградени тази сряда (15 февруари) от министрите на културата и образованието и науката на България Найден Тодоров и проф. д-р Сашо Пенов, а обобщение на прочетеното за делото и живота на Левски и какво е днешното разбиране за патриотизъм, род и родина ще направят академик Владимир Зарев и проф. Иво Христов. Васил Василев с нескрита гордост разказа и за резултата от съвместната работа на държавни институции, неправителствени организации и Националната художествена галерия, който ще може да видим тази неделя 19 февруари в "Квадрат 500". Директорът на НХГ Ярослава Бубнова определи подготвената изложба като представяне на разговора за Левски чрез средствата на изкуството.

"За Националната галерия отбелязването на годишнината, освен голямото национално значение, има и една особена характеристика, тъй като най-новата ни сграда "Квадрат 500" има честта да се намира до това последно лобно място в живота на Васил Левски в София, отбелязано с един от най-старите паметници в България, посветени на Апостола – посочи Ярослава Бубнова. – В една обособена част на музея ние ще представим мултимедийната изложба "Изповедта на Левски" на продуцента Иво Милев и режисьора Димитър Гочев. Това е много рядък случай за Националната галерия, която работи с авторско изкуство, в който по-важен е субектът на произведението Васил Левски, а не неговите автори. Експозицията е ориентирана към широк кръг публика, но в най-голяма степен предвижда да поднови и емоционално да подкрепи интереса у по-младото поколение. Ние им предлагаме едно преживяване, което е базирано на биографията на Васил Левски и което създава възможността да усетиш неговия мироглед тук и сега."

Изложбата се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, но и с финансови дарения на частни лица. "Имахме дарения от българи от Америка, от Нова Зеландия, от целия свят. Имаше хора, които отказаха възнаграждения за работата си по проекта, защото приемат Васил Левски като кауза" – допълни Васил Василев.

Година на специални прояви подготвя и екипът на Национален музей "Васил Левски – Карлово". Директорът Дора Чаушева постави акцент върху пътуващите изложби на територията на цялата страна и образователните срещи "150 урока за Апостола", които и в момента се провеждат на живо и онлайн с българчета по цял свят.

Всяко поколение преживява Левски и неговите възгледи, категорична е Дора Чаушева и специално за Радио България разказа за липсата на граници в усещането за национално единство.

"Тези онлайн уроци действително са свързани с работата на неделните училища в чужбина и ние от няколко години вече сме в контакт с тях. Преди Covid-пандемията дори реално гостувахме на част от тях, а след това ограниченията ни пренесоха в онлайн пространството. Първоначално започнахме с училища в Европа, след това те предаваха нашите координати на техни колеги и така сега поддържаме връзки с български училища от всички континенти. Хубавото е, че по време на пандемията уроците бяха семейни, защото децата си бяха вкъщи със своите родители и така в тях участваха малки и големи. Няма един стандарт за провеждането на срещите, защото децата са от различни възрастови групи и с различни познания за Левски и ние се опитваме да запълним и отстраним всички дефицити на образователната програма. Уроците включват разходка из родната къща на Васил Левски, из параклиса, където се пазят косите му, разказ за семейството му, като всичко завършва с много въпроси и отговорите на нашите колеги."

При голям интерес е преминало и последното виртуално занимание тази неделя, в което са взели участие пет български школа от Испания, Мароко и Германия. На официалния сайт на Националния музей "Васил Левски – Карлово" също могат да се намерят много видео и текстови материали за живота и делата на Васил Левски. Дора Чаушева съобщи, че настоящата изложба в галерия "Средец" "Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата" ще бъде преведена на чешки език и представена по повод 3 март в Българския културен институт в Прага.

Изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ в галерия „Средец“

"Бунтът на духа е състояние, което всички поколения изпитват и се надявам младите хора в България да стават все по-големи бунтари, за да стигнем до някакво реализиране на изконните идеи на Васил Левски", казва Чаушева.

Работата с деца се явява също акцент в участието на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Директорът доц. д-р Красимира Александрова съобщи, че се организират работни ателиета, в които малките българчета ще имат възможността да пишат с почерка на Левски, благодарение на изработения от Стефан Пеев дигитален шрифт. Подготвя се и трети електронен тираж на Тефтерчето на Левски, което в оригинал ще бъде изнесено от трезора на БНБ и показано в библиотеката на 16 февруари.

Тефтерчето на Васил Левски

Личните записки на Васил Иванов Кунчев с прословутото "Народе????" ще бъде част от дигитална изложба, с над 100 уникални документи, снимки и писма, съхранени във фонда на Националната библиотека. Сбирката ще остане в София до 10 март, а след това ще бъде показана в регионални и читалищни библиотеки из България.  

Българската православна църква по традиция ще почете паметта на Васил Левски с панихида на 19 февруари в храма "Св. София", която ще бъде последвана от литийно шествие до паметника на Апостола на свободата, където ще бъдат поднесени цветя и венци на официална церемония. А след това ... продължава делникът, от който Левски ще продължи да ни напомня, че ...


„Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“

Снимки: БГНЕС, БГНЕС-архив, vlevskimuseum-bg.org

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!