Слушайте!

С мисъл за Левски...

В рубриката ви запознаваме с живота и делото на Васил Левски, споделяйки мисли за него от наши сънародници или участвайки в  инициативи на българските училища зад граница, чийто патрон е Левски. Това е нашият принос към националната програма, с която през 2023 г. се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата. 

Личността на Дякона е извор на вдъхновение за децата от училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Саарбрюкен е университетски град в Германия и столица на провинция Саарланд. Тук живеят много наши сънародници, дошли да потърсят късмета си далеч от България. Мнозина от тях обаче не са скъсали връзката с родината и държат децата им да..

публикувано на 30.08.23 в 16:30

Къщата, посещавана от Васил Левски в София, е отворена за посетители

През февруари тази година се навършиха 150 години от гибелта на един от най-великите българи, отдал живота си за свободата на Отечеството –  Васил Левски. А днес, 18 юли, когато отбелязваме рождението му, отново намираме повод да се замислим, дали..

публикувано на 18.07.23 в 06:05

Българско школо "Васил Левски" в Баркинг пренася в XXI век духа на Апостола на свободата

Годината е 1864-та, Великден. Дякон Васил Иванов Кунчев сваля расото, отрязва косите си и се отказва от монашеска служба в името на свободата на своя народ. На Гергьовден същата година той започва работа като първия учител в село Войнягово – малко..

публикувано на 18.07.23 в 04:10
Снимка: Българското училище в Саутхемптън

Българчета в Саутхемптън изписаха мисъл на Апостола с неговия почерк

Българското училище в Саутхемптън, Великобритания, носи името на революционера Васил Левски, отдал себе си на народното дело за освобождение на Отечеството. По повод отбелязването на 150-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата учениците се..

публикувано на 29.05.23 в 11:45
Снимка: БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса, Испания

Училище "Васил Левски" в Сарагоса вече 14 години подклажда паметта за България и героите ни

Образът и делото на Апостола на свободата изникват в съзнанието на всеки българин, когато трябва да назове името на роден герой. И макар историците да спорят за някои моменти от живота му, той наистина заема централно място в сърцето на своя народ...

публикувано на 25.04.23 в 12:20
Снимка: Дружество „Васил Левски“ - Шанън

За българчетата в Ирландия Васил Левски е супергерой

През последните 20 години расте броят на българите, установили се да живея и работят в една от най-отдалечените от родината точки на Европа – Ирландия. Не само столицата е притегателен икономически център, но и малкият, разположен в западната част на..

публикувано на 12.04.23 в 06:35

Книга за Апостола на политически затворник излиза 53 г. след написването ѝ

Имало е и такива българи – те не понасяли оковите на собствената си душа, но за да заживеят в свобода трябвало най-напред да извоюват освобождението на своя народ. С подобни въжделения безброй герои без време напуснали този свят. На някои от тях..

публикувано на 13.03.23 в 10:45
Бюст-паметникът на Васил Левски в Буенос Айрес, Аржентина

Паметта за Левски по света – от сръбския Цариброд до Чако в Аржентина

Чиста и свята република, равенство на всички пред закона, свобода на словото, печата и вероизповеданията. Това са заветите, които ни оставя една от най-знаковите фигури в историята на България – Васил Левски, 150 години от чиято гибел отбелязваме..

публикувано на 27.02.23 в 12:57

Паметникът на Апостола в София – място за всенародна почит

Всяка година, в дните около 19 февруари, паметникът на Васил Левски в центъра на София се отрупва с цветя. Държавници и обикновени хора, родственици по кръв и по убеждения отдават тържествено почит и засвидетелстват признателност към живота и делото на..

публикувано на 24.02.23 в 11:45

Зографът Иван от Кочериново криел Левски в родната си къща

Като дете слуша фамилното предание за Левски и във въображението си рисува картина, която насища с дързост, непоколебимост, храброст до краен предел. А години по-късно предприема начинание отвъд риска и за малко да се превърне в мишена. Но нали..

публикувано на 23.02.23 в 12:05