Слушайте!

С мисъл за Левски...

В рубриката ви запознаваме с живота и делото на Васил Левски, споделяйки мисли за него от наши сънародници или участвайки в  инициативи на българските училища зад граница, чийто патрон е Левски. Това е нашият принос към националната програма, с която през 2023 г. се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата. 

Зографът Иван от Кочериново криел Левски в родната си къща

Като дете слуша фамилното предание за Левски и във въображението си рисува картина, която насища с дързост, непоколебимост, храброст до краен предел. А години по-късно предприема начинание отвъд риска и за малко да се превърне в мишена. Но нали..

публикувано на 23.02.23 в 12:05
Квартет „Светоглас”

В песенния свят на Апостола

Трудно е да изброим страниците, изписани за живота и делото на националния герой на България Васил Левски. Измежду тях откриваме и интересни сведения за певеца Левски. В своята книга „Апостолът на свободата“ английската писателка Мерсия Макдермот..

публикувано на 22.02.23 в 05:15
Родната къща на Васил Левски в Карлово

Васил Левски – човекът извън революцията

Парченце по парченце се нарежда пъзелът на българската история. Нови и неочаквани открития запълват белите петна в нея, добавяйки все повече щрихи към събитията и портретите на най-видните синове и дъщери на България. Някои митове и заблуди,..

публикувано на 21.02.23 в 14:30

По следите на Апостола – 5 туристически забележителности, свързани с живота и делото му

Няма по-безспорна и вдъхновяваща личност за нас, българите, от Апостола на свободата Васил Левски. 150-годишнината от трагичната му гибел е повод да отдадем почит на тази светла българска икона, като посетим някои от най-емблематичните места, свързани с..

публикувано на 20.02.23 в 05:10

Някои митове и заблуди, свързани с живота и делото на Васил Левски

"Колко хора в нашата история могат да бъдат наречени "Апостол"? България днес е една страна, раздирана от конфликти. Българският народ е разделен по всякакви възможни теми. Днес повече от всякога имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро от такова..

публикувано на 19.02.23 в 05:15

Васил Левски – ненадминат в смелостта, изправил се срещу цяла империя

През 60-те години на XIX в. българите живеели с усещането, че старият ред на съществуване в рамките на Османската империя е безвъзвратно отминал и идва време за големи промени. Вестниците разпространявали новините за бунтове и войни на Балканите и..

публикувано на 18.02.23 в 10:05

Историкът Николай Иванов: Гробът на Левски повече няма да се поругава

Навръх 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, в центъра на София тържествено ще бъде поставен паметен знак плоча, изработена от търновския скулптор Иван Сираков. Очаква се той да сложи точка по въпроса с неизвестните относно вечния дом на..

публикувано на 18.02.23 в 05:15

Националната галерия "Квадрат 500" отдава почит на Васил Левски с изложба и ново пространство

"Какво като сме били под турско робство? Сега хората са различни, те не са виновни за историята и е хубаво да им помогнем" – казва момиче на видима възраст 14 години на своя приятелка. Става ясно, че разговорът е свързан със земетресението в..

публикувано на 17.02.23 в 17:26

Левски живее в сърцата на българчетата зад граница

Велик човек, живял във велико време, посветен на велико дело – така българчета от Великобритания описват най-любимия син на майка България – Васил Левски.   "Няма граници за делото на Апостола. Той е безсмъртен. Той е нашият национален герой", казват..

публикувано на 16.02.23 в 16:14

България почита Левски в очакване времето да се "обърне"

150 години ни делят от онзи мразовит февруарски ден, в който вярата в един горд и свободен народ е изправена на бесилото в покрайнините на тогавашна София, днес в центъра на града, за да продължи да живее вечно. Защото Левски е България! И както сам..

публикувано на 14.02.23 в 13:10