Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

Училище "Васил Левски" в Сарагоса вече 14 години подклажда паметта за България и героите ни

Лилия Димитрова: За да ни уважават в Испания, ние трябва да познаваме нашата история и род, заявявайки гордо, че сме българи

25
Снимка: БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса, Испания

Образът и делото на Апостола на свободата изникват в съзнанието на всеки българин, когато трябва да назове името на роден герой. И макар историците да спорят за някои моменти от живота му, той наистина заема централно място в сърцето на своя народ. Доказателство за това са множеството паметници, разпръснати от сръбския Цариброд до далечна Аржентина, имената на различни институции сред които безброй училища в страната, както и на десетки зад граница.

"За децата това е героят с най-светлите идеи – казва Лилия Димитрова, директор на БНУ "Васил Левски" в Сарагоса, Испания. – Той първи достига до идеята, че България няма да се освободи без подготовка на организации във всеки град и село. За учениците ни е много интересно от гледна точка на съвременния свят, как Апостолът обикаля от място на място, рискувайки живота си, поддържа чисти идеалите си и дава всичко за свободата. Те знаят всички негови завети и са горди, че училището им носи името на най-чистия и светъл герой в нашата история."

Директорката на училището Лилия Димитрова

Българската общност във втория по големина испански град Сарагоса допреди пандемията наброява 800 души, а в областта Арагон са били около 5000. Сънародниците ни са заети основно в селското стопанство и в производството, тъй като в района са изградени много фабрики.

Броят на учениците, които посещават училище "Васил Левски" е различен – между 28 и 37. "Някои деца, родени в смесени бракове, в които нямат възможност да практикуват българския език, се отказват да посещават заниманията. Други пък са упорити и продължават, въпреки неудобствата, които им създава пътуването всяка неделя" – споделя ни Лилия Димитрова.

"Най-големите герои са родителите, винаги повтарям това! В Испания разстоянията са много големи. Мога да дам пример с едно семейство, което вече 8 години пътува по 80 километра всяка седмица, за да може детето им да посещава нашето училище – споделя директорката. – При това в единствения свободен ден, който имат. През годините вече в Испания порасна и второ поколение деца, които, макар да живеят в тук, се чувстват българи, защото корените им са такива. За да ни уважават, ние трябва да уважаваме и познаваме нашата история и род, заявявайки гордо, че сме българи."

Уроците по родолюбие са важна част работата с децата в училище "Васил Левски" в Сарагоса. Българчетата с ентусиазъм се включиха и в инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, като ни изпратиха видео и снимки от урока по безсмъртие, в който са участвали учениците от всички класове на школото." Гордеем се, че носим неговото име и се стараем да следваме заветите му!" – написаха ни те.

"Училището ни участва в много инициативи, организирани от училища и институции в България! В подготовката и организацията на годишнината от гибелта на Левски се включиха и студентите от Великотърновския университет, които са на стаж тук" – съобщи за Радио България г-жа Лилия Димитрова.

Вижте Част от урок на тема „Васил Левски 150 години БЕЗСМЪРТИЕ“. Презентация на Ива Сахлийска – учител в БНУ „Васил Левски“ – Сарагоса /Испания

Създадено през 2009 година, в началото училището работи изцяло на възрожденски начала в помещение, предоставено от общинския съвет на Сарагоса. От 2014-а то извършва дейността си по програмата "Роден език и култура зад граница" към Министерството на образованието и науката. Средствата, които получават оттам им позволяват да са едно от малкото неделни училища, които не събират такси за обучението на децата.

Като отплата за грижите и всеотдайността си, учителите там получават невероятно уважение, благодарност и любов от страна на децата и семействата на българите. Това е отплатата за отделените време, знания и емоции вече 14 години на ползу роду – да пазят жива искрицата на любовта към България у децата, част от които са родени в далечна Испания.


Вижте още:

Снимки: БНУ "Васил Левски" в Сарагоса, Испания

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56