Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С мисъл за Левски…"

Българчетата в Кишинев сами избраха за патрон на училището си Васил Левски

13
Снимка: Български теоретичен лицей „Васил Левски“

През 1996 година в Кишинев се появява училище с разширено изучаване на български език. "Така се сбъдва мечтата на поколения българи от Кишинев – столицата на Молдова, да имат училище, в което децата им да могат да изучават родния си език", разказа пред Радио България неговата директорка Наталия Ярославская. 

Следва да отбележим, че етническите българи в града по данни на Георги Барбаров, председател на Българската община в Република Молдова, наброяват около 9 хиляди души. Година след създаването на училището то е наречено на българския Апостол на свободата, а през 2003 г. е преобразувано в Български теоретичен лицей "Васил Левски". За това, как се стига до избора на патрона на училището, Наталия Ярославская разказва следното:

Наталия Ярославская
"Още по време на създаването на училището имаше различни предложения за името му. Учениците, педагогическият колектив и родителите обаче изразиха желание то да бъде наречено на Васил Левски като носител на най-висшите ценности на българския народ – свобода, правда и равенство, с идеята неговото име да вдъхновява и води напред бъдещите поколения в съхраняването на българското слово, идеали и култура. В училището още от самото му създаване всеотдайно се изучаваха животът и патриотичният  път на този велик българин, бяха проведени различни научни конференции и други прояви, които показаха, че училището е готово да носи това велико име."

Ученици и преподаватели с вицепрезидента Илияна Йотова по време на посещението й през октомври 2023 г.

За възпитаниците на Българския теоретичен лицей в Кишинев 2023 година, в която отбелязваме 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, е особено наситена на събития, чиято цел е да обогатят знанията на децата и да засвидетелстват почитта им към Апостола. 


В рамките на специално организирана Седмица, посветена на живота и делото на Васил Левски, учениците рисуваха и оцветяваха портрет на героя за конкурса "Аз рисувам Васил Левски", бяха проведени беседи за великия български революционер, обединени под мотото "Васил Левски – най-великият българин на всички времена". За деня на годишнината – 18 февруари, е подготвена музикално-литературна композиция, посветена на живота и делото на Апостола. В рамките на събитието, почетено и от гости от посолството на България, ученици и родолюбиви българи поднасят цветя в знак на признателност пред барелефа на патрона, който се намира на сградата на лицея.


Децата, които са участвали в избора на името на училището, вече отдавна са го завършили, а малките, които идват, се запознават с образа на българския революционер в училище – от разказите на учителите си, от книжките, които четат, споделя Наталия Ярославская:

"Когато идват децата в училището, първият им въпрос е "Кой е Васил Левски?", защото все пак (в Молдова – бел. ред.) той не е познат герой. Още тогава за тях започва разказът за този велик българин и затова по-големите познават добре историята. Говорим за него не само на 18 февруари, а през цялата учебна година. И, разбира се, децата се прекланят пред неговото дело и взимат пример."


Благодарение на създадената прекрасна атмосфера, умелия педагогически подход и качественото образование, днес, 27 години след неговото създаване, Българският теоретичен лицей се ползва с голямо уважение и завиден интерес. В момента в него се обучават 350 деца и още 20 – в подготвителен клас, обяснява г-жа Ярославская:

Цифровата лаборатория в училището, открита през ноември т.г.
"Всяка година броят на учениците се увеличава. Но искам да кажа, че училището е гордо от факта, че има деца, които нямат български корени, но с удоволствие изучават български език. Те искат да учат в нашето училище, но тъй като българският при нас е задължителен, те с огромно желание учат този език. Пример за това е едно от нашите момичета, което е абитуриентка тази учебна година. По произход тя е молдованка, но зае първо място в републиканската Олимпиада по български език и литература."

Така Българският теоретичен лицей в град Кишинев се превръща в едно истинско средище на българския дух, но и посланик на българската култура и история в Молдова.

Вижте още:

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Снимки: Български теоретичен лицей "Васил Левски", БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература”. Целта е да бъдат изработени електронни ресурси със съдействието на българското училище “Асен и..

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10