Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски ...

На гости на българското неделно училище "Васил Левски" в Лийдс

Децата пишат есета на тема "Ако бях Левски, какво щях да направя"

13
Снимка: БНУ "Васил Левски" – Лийдс

Няма точна статистика за броя на българите в английския град Лийдс. Знаем обаче, че и там, както и в други градове във Великобритания, има неделно училище, което носи името "Васил Левски". Създадено през 2016 година, днес то вече има и свой филиал в съседния град Хъл. Общият брой на учениците на двете места е 110Както и в други български средища зад граница, и тук спазват българските традиции, отдават почит на националните ни герои и отбелязват важни дати от историята ни. И всеки февруари децата посвещават поредица от събития на делото и саможертвата на своя патрон. През годините са организирани множество чествания, тържества, конкурси за рисунка и есе, посветени на Апостола - разказва пред Радио България директорът на неделното училище Светлана Иванова.

"Миналата година направихме нещо различно, защото бяхме поканени да се включим в националната инициатива на Средно училище "Васил Левски" в Карлово, което искаше да представи дейността на всички училища, които искат да се включат, отбелязвайки годишнината от смъртта на Васил Левски, независимо дали са в България или в чужбина – припомня директорката. – Нашата дейност в двете учебни заведения беше проведена под формата на Спортиада между учениците. В няколко кръга  имаше и физически и интелектуални игри. Децата много се забавляваха, защото бяха разделени на отбори, но всичко беше преплетено с неща, свързани с живота на Васил Левски и неговата дейност. 


Едни от тях бяха свързани с физическа надпревара за най-дълъг скок, други с подреждането на пъзел, за да се покаже един от най-известните портрети на Васил Левски. Целта на друга игра беше да се подредят няколко мисли на Васил Левски, разбира се, разделени на различни части, и трябваше да се подсетят кои са, за да попълнят различни текстове с липсващи данни. Но децата се справиха чудесно и беше много забавно, защото използваха и физически интелектуални средства, за да покажат знанията си за Васил Левски".


Училището се посещава от деца на възраст между 5 и 13 години, а учителите се стремят да им поднесат информацията за личността и делото на Васил Левски по най-достъпния и разбираем за тях начин, съобразявайки се с възрастовите им особености. Според Светлана най-интересна за тях е темата за гибелта му:

"Най-интересната им тема е свързана с това, че до днес все още не се знае къде са останките от тялото на Васил Левски. Също така много интересно за по-малките беше, че видяха на живо, макар и във видеовръзка, русия кичур коса от Васил Левски при подстригването му и изпитаха изключително голямо любопитство, защото знаят колко много години са минали оттогава. Такива малки детайли са интересни за тях. Иначе на по-малките все още не можем да им обясним и внушим кои са и как да разбират големите идеали, които той е изповядвал."


През следващата седмица учениците ще предадат и своите есета на тема "Ако бях Левски, какво щях да направя на неговото място".

При разговорите си с учениците Светлана периодично повдига темата за онези неща от България, които им липсват най-много. И получава различни отговори – плодовете, зеленчуците, топлото време, свободата да играеш навън до късно…. Има обаче и деца, които са родени във Великобритания или са от смесени бракове. За тях е трудно да определят, коя точно е родината им. 


Директорката дава пример и със собствената си дъщеря

"Макар аз и баща ѝ да сме българи, ежегодно да посещаваме България и да  се опитваме да я възпитаваме с български ценности, бях много учудена, когато нейната госпожа в класа им беше възложила да направят постер, за да разкажат за техния роден град. Тя съвсем спонтанно каза: Моят роден град е тук, в Лийдс – казва госпожа Иванова. – В някои от дечицата се появява едно раздвоение. Те знаят къде е родината на мама и тати, но за тях не е тяхна родина, но те го приемат и се опитваме да им обясним, че родина е това, което ти дава радост щастие, което усмихва мама и тати, когато ходим там, когато говорим на български език, когато празнуваме празници и обреди и обичаи."


Някои от родителите вече са заявили, че ще се върнат в България и даже са определили дата, но истината е, че, за да може децата да познават своята родина, важно е родителите да им обясняват и разказват повече за нея и да ги стимулират да общуват повече с роднините им, които ги очакват у нас.

Снимки: БНУ „Васил Левски” – Лийдс



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14

Български деца показаха на връстници в Сарагоса буквите от нашата азбука

Ученици от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в Сарагоса, Испания, заедно със своята преподавателка Милена Омерова запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20