Слушайте!
Опашка за гласуване във Великобритания по време на изборния ден

Едва 500 българи във Великобритания са успели да гласуват за Европарламент

На проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство победител е "Продължаваме промяната - Демократична България". Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след "Възраждане". При по-ниска..

публикувано на 11.06.24 в 09:01
Опашка за гласуване пред посолството на България в Лондон

Българи във Великобритания: Ненужни са държавните служители, командировани от София за изборите

Много ниска е била активността сред българите, живеещи в столицата на Великобритания, това съобщи за Радио България Светлана Канева, председател на изборната секция "Лутън" в английската столица. Тя обобщава впечатленията и на свои колеги от още 4..

публикувано на 09.06.24 в 22:35
Посолството на България в Загреб

Спокоен изборен ден за малката българска диаспора в Загреб

На днешния изборен ден сънародниците ни в Хърватия гласуват в една единствена секция, намираща се в посолството ни в Загреб. Българската диаспора в балканската държава е малка. " В Загреб живеят около 130 българи – някои от тях са временно..

публикувано на 09.06.24 в 19:15
Гласуване в секция в посолството на България в Никозия

Изборите за българите в Кипър приключиха в 18 ч.

За промяна на всичко и с надежда за по-добро гласуват българите в Република Кипър, които днес дадоха своя вот на Европейските избори и на изборите за народни представители в България. В Република Кипър по неофициални данни има около 30 000 българи, които..

публикувано на 09.06.24 в 19:05

Македонските българи се наситиха на честото излизане на избори

Интересът към изборите за български парламент и Европарламент в Северна Македония е както и на предишните избори – очаква се гласувалите да са същия брой, около 130. Но македонските българи се наситиха на това често излизане да дават своя глас, каза пред..

публикувано на 09.06.24 в 19:05

Немалко българи в Берлин гласуват за германски кандидати на евровота

Изборният ден в секциите, разположени на територията на българското посолство в Берлин, протича спокойно. В началото на деня е имало известен проблем с една от машините, свързан със слаб контакт с една от флаш паметите, но след рестартиране на машините,..

публикувано на 09.06.24 в 17:45

Красимира Обретенова, Нидерландия: Българите не осъзнават отговорността за бъдещето на страната си

Тези избори се отличават от останалите не толкова заради съвпадението на вота за национален и за европейски парламент, но и защото ще зададат посока, която заради ситуацията в международен план – войните в Украйна и в Близкия Изток и предстоящите избори..

публикувано на 09.06.24 в 16:25

Режисьорът Борис Славчев от Рим: Много българи не осъзнават, че сме част от европейския процес

В Рим изборният ден е започнал спокойно и без опашки, уверява ни живеещият от години в Италия български режисьор Борис Славчев, който вече упражни правото си на глас. Сънародниците ни на Ботуша гласуват за национални и европейски избори в 24 населени..

публикувано на 09.06.24 в 16:20

Преди да гласуват в Букурещ българи играха хоро

Хоро се изви преди обяд пред единствената секция в Румъния, където българите могат да гласуват за 50-о Народно събрание и за Европарламент. Тя е разположена в сградата на Посолството на България в Букурещ. 57 българи от София, Велико Търново, Монтана,..

публикувано на 09.06.24 в 16:00

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30