Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски…

Личността на Левски и българските корени свързват децата в две неделни училища в Атина и на о. Крит

Снимка: Българско училище „Васил Левски“

През късната есен на 2009 г., родолюбиви българи – родители и учители, работещи и живеещи в Атина, създават българско училище на името на Паисий Хилендарски. Две години след това се открива второ училище на о. Крит. Двете училища са част от "Културен център "Иван Селимински"- Гръцко-българска асоциация за култура", а през 2018 г., по решение на Общото събрание на Сдружението, се преименуват на "Васил Левски". 

Благодарение на усилията на учители, родители и членове на организацията, обучението и извънкласната дейност на учениците в Атина се провеждат в административна сграда в центъра на гръцката столица. Тя разполага както със зали за обучение, така и със самостоятелни кабинети по БЕЛ и по история и география – за прогимназиален и гимназиален курс, както и класни стаи за децата от подготвителна група и учениците от класовете от начален курс. В сградата има също и зала за танци, кинопрожекции, представления на куклен театър, както и самостоятелна библиотека. За родителите също е предвидена стая, където могат да изчакват децата, докато учат.

"И в двете училища се преподава български език и литература – отбелязва в интервю за Радио България Мая Лунголова, председател на сдружението. – Имаме деца от предучилищна възраст до12 клас. Изучава се не само български език и литература, но също така география и икономика, както и история и цивилизации на България. Училищата работят по постановление 90 на българското Министерство на образованието, по програма за българските училища в чужбина. Има и извънкласни дейности, които сасвързани с разпространението на културата и традициите на България. Сред тях са художествено слово, музика, хорово пеене. Надяваме се, че дейността ни ще се развие и с уроци по пиано. Провеждат се и кандидат-студентски курсове, сътрудничим си със Софийския университет за организирането на изпити и получаване на сертификат от А1 до С2."

Двете училища имат и два филиала, в Нафплио и в Каламата. Децата, които ги посещават са от български семейства, които живеят и работят в Атина и Крит. Има и деца от смесени бракове, особено в училището в Нафплио. По думите на Мая Лунголова, малчуганите идват с желание на занятията, създали са си приятелства. Разбира се има и такива, които не знаят защо трябва да посещават занятията. От своя страна учителите се стремят да ги мотивират, като изтъкват предимствата на езика ни и това да открият подходящата работа, когато пораснат.

Общият брой на децата в Атина, Каламата и Нафплио е 118 , а в Крит те са 52.


Сред дейностите, които децата правят с особено желание са мероприятията, свързани  с патронния празник и Васил Левски:

"И преди, и сега, по традиция правим конкурси, които първоначално са били само за училищата в Атина – разказва Мая Лунголова и уточнява: -  Знаете, че има и други български училища в Атина. Конкурсите са били на различни теми, свързани с личността на Васил Левски. Резултатите от тях се представят на самия празник в посолството на Република България в Атина."

150-годишнината на Васил Левски в Посолството на Република България в Атина

От две години насам конкурсът се разширява. Първо обхваща всички училища в Гърция, които се включват с рисунки и есета, а през 2023г. той се превръща в международен, по повод 150-годишнината от обесването на Левски. По темата "Васил Левски пред света и пред съда" се включват много деца:

"Всяко едно писмо, всеки един имейл, всяко едно есе, което пристигаше ме разтърсваше – спомня си с вълнение Мая Лунголова. – Бяха около 150, а може би и повече - от България и от български неделни училища в Европа. Всички се включиха, като целта на конкурса ни беше да покажем на учениците и на всички, че Васил Левски не е обесен случайно. За него и за дейността му Отоманската империя е направила процес, който е бил по законите на империята, в който са се включили както репортери, така и дипломати. Ние предоставихме цялата тази информация - материали от архиви и книги, на учениците, за да могат на базата на прочетеното да съставят есета. Да участват като репортери или като свидетели, а по-малките имаха възможност да направят и комикс. Беше наистина много вълнуващо."

Заради активната си работа по патриотичното възпитание на българчетата в Гърция и дейностите, насочени към опознаване на историческите факти за Апостола на свободата, училищата "Васил Левски" в Атина и на о. Крит са част от инициативата на Радио България "С мисъл за Левски".

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.

Вижте още:

Снимки: Българско училище „Васил Левски“ , Българско неделно училище "Паисий Хилендарски" (Атина), Българско училище "Васил Левски" (Кипър), Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Facebook /Културен център "Иван Селимински"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27