Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият филм "Български кораб потъва в бурно море" тръгва в кината от 3 март

Новият филм "Български кораб потъва в бурно море" тръгва в кината от 3 март.

Лентата поставя големия въпрос - какво означава бяла лъжа, има ли такава и какво е истината, посочи пред БНР режисьорът Петринел Гочев.

"Филмът се приема изключително добре. Това е филм за човешките болки, човешките проблеми и необходимостта човек с човек да се срещне. Темата за лъжата, колкото и да се опитваме тя да бъде бяла, поставя казуса пред цялото семейство - като филм, който ги предизвиква всички да отговорят на това", обясни той в интервю за предаването "Преди всички". 

Може би корабът всъщност не потъва, загатна Гочев във връзка със заглавието на филма. И добави:

"Заглавието е провокативно. Това не е свързано с България. Дори да го свържем с политическата ситуация, дълбоко искам да внуша, че корабът няма да потъне". 

"Без да сме били буквално целенасочени към това да разкриваме българската душевност и начин на мислене - ние го постигнахме без да носим познати атрибути, които да загатват това", коментира режисьорът.

5-годишният Християн, който участва във филма, сега вече е във втори клас, а другият герой - в 4 клас. Доста се забавихме заради Ковид, отчете Гочев. По думите му това е филм за детството и израстването:

"С тези големи детски битки се справят двамата герои - с разкриването на истината, как тя се приема, как може да се превърне в светъл опит. Децата успяха да се потопят в тази история. Настояваха да знаят истина до край. Искаха да понесат цялата отговорност за персонажите си".

Интервюто чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени