Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Унгария да ратифицира членството на Швеция и Финландия в НАТО в началото на март

Снимка: Анастасия Бакалска

Унгарските депутати ще гласуват кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО в началото на март, става ясно от публикуваната днес програма на парламента, предава АФП.

Общите дебати по техните кандидатури за членство ще се проведат следващата седмица, а гласуванията - за всяка страна поотделно - ще се състоят от 6 до 9 март, съобщи парламентът на своя уебсайт.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които все още не са ратифицирали кандидатурите на двете скандинавски страни, които трябва да бъдат приети от всички 30 настоящи членове на военната организация.

Унгария сигнализира, че очаква да одобри членството на Швеция и Финландия, като заяви, че няма възражения.

Крайният срок за гласуването на ратификацията беше отлаган няколко пъти, като началникът на кабинета на Орбан заяви, че Унгария трябва да приеме първо антикорупционните реформи, преди парламентът да се заеме с въпроса за НАТО."

Унгарската опозиция обвини управляващата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан, че протака гласуването.

Финландия и Швеция се отказаха от десетилетията на военно необвързване и подадоха молба за присъединяване към НАТО през май миналата година в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

Засега Турция се въздържа да ратифицира молбите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, но посочи, че е готова да приеме Финландия в НАТО.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна