Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Системата ни убива" призова бъдещите депутати да работят за минимална работна заплата

Вера Иванова
Снимка: БГНЕС

Депутатите в бъдещия 49-и парламент да се откажат да получават заплати в пълен размер. За това призоваха представителите на движение "Системата ни убива" и партия Български съюз за директна демокрация, които ще участват във вота съвместно на вота. 

Адв. Росен Рашков от "Системата ни убива" заяви: 

"Ние не отиваме да ядем кюфтета в парламента. Затова ще работим на минимална работна заплата. Остатъкът ще отива във фонд за лечение на болни деца, като отправяме призив към всички, които влязат - дори и ние да не влезем - да направят същото, защото те отиват там, за да работят за хората, а не да вземат по 10 000 лв. заплата".

Първият закон, който ще внесат, ако са част от бъдещия парламент, е Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното управление, така че да стане работещ, защото смятат, че референдуми трябва да се организират по всеки въпрос и политиците да чуват мнението на гражданите. От новото обединение се обявиха против влизане в Еврозоната, против приемане на Истанбулската конвенция, против изпращане на военна помощ за Украйна и за безкомпромисна борба на държавата с картелните споразумения, които вдигат инфлацията. 

Те ще предложат и пакет от мерки срещу фалшивите ТЕЛК-ове и източването на социалната система. Вера Иванова:  

"Едно от най-важните средства е да се спре държавното субсидиране на т.нар. националнопредставителни НПО-та, които точат точат пари от джоба на данъкоплатеца. Сигурна съм, че нито един данъктоплатец не иска неговите пари да отиват в такива порочни структури, удобни за всяка една власт, удобен електорат, които са готови във всеки един момент да излязат с автобуси, под строй и да смажат всяко едно наше начало за реформи".

От обединението се обявиха за увеличаване на детските надбавки, минималната работна заплата и пенсиите, за безплатно образование, включително висшето, и безплатно детско здравеопазване.  

Офицерът Арлин Антонов ще води листите във Велико Търново и 23-ти софийски МИР, в 24-ти МИР - адв. Росен Рашков, в 25-и - активистката Вера Иванова. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени