Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керанка Костова: Шест години нямах диагноза!

Филмът - „Керанка – глад за живот“ - вдъхновяваща история за битката с множествената склероза

Ирина Иванова
Снимка: Иван Русланов

Среща в "Понеделник вечер" с историята на Керанка Костова – жена, преборила се с множествената склероза.

"Всеки филм е продукт от работата на много хора, нашият екип е малък, но преживяването го споделихме всички, като за мен това беше дебют за работа на терен, така че преживях нещата за първи път от другата страна", разказа в "Понеделник вечер" Ирина Иванова, кинокритик и журналист, сега и режисьор на филма - „Керанка – глад за живот“.

Премиерата на филма е на 1-ви март, от 19.00 часа в Дома на киното. Ирина Иванова посвещава режисьорския си дебют на вдъхновяващата история на Керанка Костова.

Това е история на млада жена, която 23 години се бори с диагноза „Множествена склероза“.

"Работихме с хора, които не са заставали пред камера, само Керанка, която е изпълнител на народни песни, все пак има някакъв сценичен опит, което помогна, за да няма този стрес от филмовото снимане...Предизвикателството беше този човек да те допусне в дома си, снима се по-дълго време, за да се проследи живота на този човек, защото става дума за документален филм.

За мен това беше нещо незабравимо, един урок, който ми показа, че никога не е късно да започнеш нещо ново, да осъществиш своя мечта. Да разбереш, че можеш да се справиш и че няма връщане назад...Риск е, но аз съм нямала колебания...

Истроията на Керанка е интересна с това, че  получава диагнозата, когато е много млада, когато е бременна. Губи зрението си, получава парализа...и на практика не може да живее без чужда помощ. Чака дълго, докато получи диагнозата си.

Това, което следва е една голяма битка!", разказа още Ирина Иванова.

Срещата й с доктор Людмила Емилова обаче променя живота й и помага отново да повярва в чудото наречено живот.

"Керанка е крехка, но с много силна воля. Всичко започва с лечение чрез глад, по-късно чрез плодолечение, което го прави 4 пъти в годината, под надзора на лекаря си", допълни режисьорката.

И добавя, че най-страшнтото е също, че това е една диагноза до живот и трябва да смениш вътрешната си матрица, за да продължиш със строгата диета и начин на живот, сега дори е студентка  по "Хореография", а е на 42 години. Това говори за нейната вътрешна устойчивост!

Керанка Костова
"Много ми харесва това, че вече съм студентка по Хореография, дълги години съм била певица на народни песни, а сега вече ще правя всичко, което обичам, аз водя и народни танци", сподели пред БНР Керанка Костова.

"На 19 години започна всичко с множествената склероза...Загубих зрението си, бях студентка още, освен това съм била с "цветна бременност", не съм знаела, че съм бременна, имах мигренозни пристъпи, съветваха ме да направя аборт, но аз не се съгласих. Имам прекрасна дъщеря. Аз съм вярваща и знаех, че нищо не се става случайно...Оказа че, бременността провокира заболяването и след това разбрах, че не мога да имам повече деца...

По-късно зрението ми се възвърна, макар, че не изцяло...През годините имаше много съмнения какво точно ми е. 6 години нямах диагноза. Чрез магнитен резонанс беше поставена диагнозата в София, аз съм от Бургас. Даваха ми страшни перспективи  - трябваше до две години да съм парализирана и в инвалидна количка...

Но аз намерих своето решение. Всичко започна с книгата на Лидия Ковачева за гладолечението като начин на изцеление. След това се срещнах с д-р Людмила Емилова. Промених си нагласата, бях убедена, че това забаляване се лекува, спрях да ям месо.

На хората като мен обяснявам, че всичко могат да постигнат. Човек трябва да направи жертва, ако иска да бъде здрав", категорична е Керанка Костова за БНР.


Историята  на Керанка Костова тепърва ще вдъхновява хората да продължават да се борят, въпреки трудностите и да си проправят път там, където привидно няма.



Премиерата на филма „Керанка – глад за живот“ е тази сряда - 1 март, от 19 часа в Дома на киното.


Още по темата в звуковите файлове.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна