Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На добър час, поляци!" ще бъде показан по време на кинопанорамата "Ехо от Банско филм фест"

Прожекциите са на 6, 7 и 8 март в Полския инситут в София

На 6 март, понеделник, в София започва традиционната кинопанорама “Ехо от Банско филм фест”. Тя включва филми с награди от последното издание на Международния фестивал за планинарско кино


Първата прожекция е на лентата, получила наградата за най-добър български филм - "Сантяго" на Андрей Кулев, вдъхновена от “Старецът и морето” на Хемингуей. 

Сред филмите, които публиката ще може да види, е “Списъкът: всичко или нищо”, на австрийския режисьор Ерик Кросланд. 

През 2016 г. Джеръми Хайц прави списък с най-известните маршрути в Алпите и се спуска по тях по-бързо от всеки преди това за филма "Списъкът". Това постижение води до пълно преосмисляне на класическите ски спускания и до преминаване към изцяло ново ниво на фрирайда.


Кадър от филма “Списъкът: всичко или нищо”, 2021, Австрия, Ерик Кросланд, 73` 

Документалният филм проследява Джеръми и неговия планински партньор в тяхното търсене на ски спускания по най-високите планини по света. Заглавието на филма казва всичко: или успяваш, или се връщаш без нищо. Лентата спечели  наградата на Банско филм фест за цялостна реализация в екстремни условия


Кадър от филма  „Светостта на пространството“, 2022, САЩ, Ренан Озтюрк, Фреди Уилкинсън, 102`

С наградата за сценарий “Петър Атанасов” в последното издание на фестивала еше отличена полско-американската лента “На добър час, поляци!”, на режисьора Адам Наврот. Една творба, която би могла да получи всички награди на фестивала, защото става дума за наистина професионално кино, подчертава Натали Петрова, директор на Банско филм фест. “На добър час, поляци!” разказва историята на петима полски студенти по време на социализма, които умело манипулират системата, за да се озоват на експедиция с каяк в Америка. Епично двегодишно пътешествие, чиято кулминация е първото спускане по най-дълбокия каньон в света. Каякарите обаче попадат под съветския прицел, след като използват новата си слава, за да се борят за демокрация в т.нар. Източен блок.


Общо 9 филма ще бъдат показани в трите вечери на кинопанорамата - на 6, 7 и 8 март, от 18:30, по традиция - в Полския културен институт, дългогодишен партньор на Банско филм фест. 


Подробности за програмата можете да прочетете тук.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна