Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По- ниски данъци и повече пари за култура, спорт и образование в Пазарджик

| обновено на 12.03.23 в 08:41

Община Пазарджик обяви, че намалява местните данъци и въвежда стимули за младите семейства и талантливите деца от следващата година.  Проектът за новите по- ниски данъци е публикуван на сайта на общината и ще се обсъжда от местния парламент през април. 

Предложението предвижда от  2024-та година гражданите на Община Пазарджик да плащат с 15% по-малко за данък сгради и 10% по-малко за данък МПС. Кметът Тодор Попов обясни, че по- ниските налози и допълнителните средства за култура, образование и спорт ще бъдат осигурени от Общинския соларен парк. 

Ще бъдат подпомогнати талантливи деца, които имат нужда от финансова подкрепа, както и млади семейства при първо, второ и трето дете съответно с 1000, 3 000 и 5 000 лева. Допълнителни средства ще получат клубовете, ансамблите и оркестрите в общината. 

Очакваният приход в бюджета от общинския соларен парк ще възлиза на минимум 5 милиона лева годишно, каза кметът  Попов и добави, че Пазарджик най- вероятно ще бъде първата и единствената община, която ще намали налозите, защото в другите общини ситуацията е финансово деликатна и те не могат да си позволят намаление на данъците. 

Местните такси няма да се променят. 

На 11 април т.г. предстои обществено обсъждане на предложението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна