Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „Изкуството да падаш“ всъщност учи как да летиш

Кадър от филма
Снимка: siff.bg

Киното е опит за летене. То е както живота, гоненето на голямата цел, мечтаенето. В реалността всеки опит за летене завършва с падане. И нов опит… Трябва нова, по-добра версия на крилата на Икар, за да се полети към слънцето. Животът не е пощенска картичка, която води към идеалния финал: „И заживели щастливо“, а постоянна битка.

С тези философски разсъждения започна гостуването на режисьора Орлин Милчев в студиото на Радио София. Заедно с актрисата Елена Замяркова той разказаха за филма „Изкуството да падаш“, включен в програмата на 27-ия „София Филм Фест“, който се открива официално на 16 март в Зала 1 на НДК и ще продължи до края на месеца.

Филмът бе удостоен с наградата за дебют в пълнометражното игрално кино на 40-ия фестивал „Златна роза“ и бе представен в официалния конкурс U18 Youth Film на 32-рия МФФ в Котбус и в селекцията Cinema of the World на 21-вия МФФ в Дака.

Сценаристи на лентата са Неда Филчева и Марин Дамянов, оператор - Емил Христов. В ролите са Елена Замяркова, Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Димитър Николов, Полина Недкова, Жорета Николова, Светлана Янчева, Димитър Баненкин.

„Опитах се да вляза в обувките на едно 17-годишно момиче (Бори) – чувствително, ранимо и в същото време устойчиво на изпитанията в училище, в семейството. Тя открива, че преди да пребори когото и да е, първо трябва да победи самата себе си“, обясни Елена Замяркова.

За ролята актрисата е имала 10 дни за навлизане в света на джудото. Дубльори не е имало, Боят в сцените е истински, уверяват от екипа.


„В сценария разпознах една от големите, митологични теми, вълнували човечеството от началото на разказването на истории – темата за съзряването, за инициацията, за доброволния сблъсък с проблемите“, посочи още Милчев.

Освен това във филма присъства и диалогът/конфликтът между поколенията, надлъгването между тях. Пътят, мостът между тях е истината, смята режисьорът.

Той допълни, че лентата е заснета за 18 дни през март-април 2021 г.

„Времето беше малко, но не почувствахме напрежение. Усещах спокойствие, комфорт, опитвахме различни подходи към сцените и това дължим на продуцентите“, спомни си Орлин Милчев.

Според него зрителите на фестивалите са сред най-големите стимули за творците.

Освен за забавление, киното е инструмент за задаване на въпроси, кара ни да разсъждаваме по някакви теми.

„Вярвам, че нашият филм е мост към много отворена към зрителите история с не американски, а по-скоро - европейски изразни средства на това изкуство“, допълни младият режисьор.

Очаква се „Изкуството да падаш“ да тръгне по кината от средата на април.

Чуйте целия разговор на Катя Василева.

  • Орлин Милчев е роден през 1987 г. в София. Завършва НАТФИЗ през 2016-а, а през 2017-а – майсторски клас в IFA (Италия) при легендарния режисьор Бела Тар. Дипломира се с късометражния филм „Добри“, селектиран в конкурса Jameson на София Филм Фест, Естетика ФФ  и ФФ ВГИК Москва. На фестивала „Ранно пиле“ е обявен за най-добър български късометражен филм. Изкуството да падаш (2022) е игралният му дебют.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна